Mi is az a kapszulagardrób és szükségem van-e rá?

Mi is az a kapszulagardrób?

A kapszulagardrób olyan meghatározott számú ruhadarabok és kiegészítők kollekciója, amelyből különböző szetteket állíthatsz össze, minden darab passzol mindenhez.

A kapszula alapdarabokra, trendeken átívelő klasszikusokra épül, és évszakról évszakra változik. Létezik tavaszi, nyári, őszi és téli, de össze is vonhatod és lehet csak évi két kapszulád: tavaszi–nyári és őszi–téli.

Elterjedt a 30–40 darabos kapszulagardrób, de hogy konkrétan hány darabból álljon a kapszulád, az csak tőled függ. Arra mindenképpen érdemes törekedned, hogy 50–60 alatt legyen a darabszám.

A kapszulagardrób az alapruhatáradat jelenti, nem számítanak bele az alkalmi ruhák, a sportruházat, az otthoni ruhák, pizsamák, valamint a fehérnemű. Sporthoz vagy home office-hoz készíthetsz különálló, mini-kapszulagardróbokat.

Javaslom, hogy a meleg időre készült kapszuládban legyen helye, vagy amellé állíts össze az időjárás kiszámíthatatlanságára reflektáló válogatást is (pl. tavasszal szükséged lehet meleg pulóverre, kapucnis kabátra, vízálló csizmára).

Kapszulagardrób példa

Mielőtt belevágsz, gondold át a motivációidat! Etikai döntést hoztál, a minimalizmus útjára lépsz vagy egyszerűen nincs koherencia a gardróbodban, mert a múltban túl sok impulzusvásárlásod volt, és most úgy érzed, hogy mit felvenned? Reggelente időt takarítanál meg azzal, hogy kevesebb holmi közül kell választanod? Ha ismered a motivációdat, akkor könnyebb lesz meghatároznod a gardróbod ideális darabszámát, valamint átválogatni a szekrényed tartalmát és összeállítani a szezonális kapszuládat.

Arra figyelj, hogy ha csak alapdarabokat tartalmaz a gardróbod, lehet, hogy unalmasnak találod. Erre megoldást jelenthet, hogy beválogatsz a szortimentbe olyan statement darabokat, amelyek az egyéniséged tükrözik, például egy bohó topnak vagy egy a kapszula színpalettájába tökéletesen nem illő színes ruhának is helye van a gardróbodban.

Amikor úgy érzed, hogy elakadtál, segíthet, ha arra koncentrálsz, hogy mennyivel javítja az életminőséged egy rendezett, jól megtervezett gardrób.

A kapszulagardrób előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Megkímél az impulzusvásárlásoktól, átgondolt döntéseket hozol. A mennyiség helyett a minőség, a kombinálhatóság és a fenntarthatóság lesz a fő szempont.
  • Kevesebbet költesz ruhákra és kiegészítőkre, jobb minőségű darabokba fektethetsz.
  • Minden illik mindenhez, reggelente gyorsabban elkészülsz.

Hátrányok

  • Ha túl szigorúan határozod meg a számokat, akkor korlátokat állítasz magadnak.
  • Ha kevesebb darabot hordasz, azokat többször fogod mosni, így hamarabb elhasználódnak a ruháid.
  • A klímaváltozás szeszélyes időjárást okoz, tavasszal hózápor közepén találhatod magad, amire nincs felkészülve a kapszulád.

Segítségre van szükséged a kapszulagardróbod megtervezéséhez?
Töltsd le az ingyenes kapszulagardrób-tervezőt!

Leave a Reply

%d bloggers like this: