A színtípus szerinti öltözködés a gyakorlatban

Sikerült meghatározni az évszakod a színtípus teszten? Nagyszerű! Egy lépéssel közelebb kerültél az álom gardróbodhoz! Ha elolvastad a részletes elemzéseket és beszerezted a színtípus e-könyved, akkor tisztában vagy a legjobb árnyalataiddal és színkombinációiddal. De mit is kezdj ezzel az információval? Rohanj a szekrényedhez és dobj ki mindent ruhadarabot, amely nem passzol a színpalettádhoz? Nem! Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogyan működik a színtípus szerinti öltözködés a gyakorlatban. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és hogyan szabhatod személyre a színpalettád!

A színtípus szerinti öltözködés a gyakorlatban
Színtípus teszt
Színtípus elemzés
A színtípus szerinti öltözködés a gyakorlatban

4 elv, amelyet érdemes megfontolnod:

1. A színpalettád csak útmutató, nem Szentírás!

A színekhez fűződő viszonyunk rendkívül személyes. Vannak olyan árnyalatok, amelyeket ilyen-olyan okból nem szeretünk. Mit tegyünk, ha a színtípusunk szerinti palettán sok az ilyen szín vagy egyszerűen nem illik a stílusunkhoz, személyiségünkhöz?
Fontos hangsúlyozni, hogy a színpalettád csak egy keretet, kiindulási pontot nyújt, hogy megtaláld a saját színeid. A színtípusod a természetes megjelenésed alapján reflektál az előnyös színkombinációkra. Nem törődik a személyiségeddel. Mert lehet, hogy egy élénk tavasz vagy tél színtípus semleges színekben érzi jól magát, vagy egy világos tavasz full fekete, gótikus stílusban öltözne.

Ha érdekel a téma, részletesebben olvashatsz a Stílus mesterkurzus könyvben a testalkat, a színtípus és a személyiség ellentmondásairól és harmóniájáról.

A hideg–meleg, a sötét–világos, az élénk–lágy tulajdonságokat, valamint a kontraszt szintjét a színelemzés mind–mind figyelembe veszi és megismétli a színpalettádon. Az viszont nem érdekli, hogy milyen zenét hallgatsz vagy mennyire vagy extrovertált. Komfortosan érzed-e magad egy pink ruhában vagy vörös rúzsban. Lényeges tehát, hogy a saját szempontjaid szerint válaszd ki a színeid.

2. Azokat a színeket viseld, amelyekben kényelmesen érzed magad!

A színpalettákon szinte minden színcsaládból találsz árnyalatokat (kivétel a sárga és a pink), de nem kell viselned is mindet! Válogass ízlésed és stílusod szerint. Ha nem kedvelsz egy színt, például elég megosztónak számít a narancssárga, a lila, a piros vagy a Barbie-pink, akkor nem kell erőltetni. Ki- és felpróbálhatod, de ha nem érzed a magabiztosságot benne, nem fogod viselni. Felesleges kiadás.

Ugyanez vonatkozik a színkombinációkra is. Néhány színtípus magasabb kontrasztot igényel, egy hideg télnek jól áll például egy fekete–fehér szett, de ez nem jelenti azt, hogy nem viselhet egyszínű, monokróm outfiteket! Hasonlóan, például egy világos színtípus is hordhat fekete nadrágot fehér inggel, nem ez lesz a legelőnyösebb, de például a klasszikus stílushoz remekül illik.

3. Készíts személyre szabott színpalettát!

Ha olyan gardróbot szeretnél, amely igazodik a személyiségedhez, a stílusodhoz akkor személyre szabott színpalettára van szükséged. Az embereket 12 típusba sorolni csak leegyszerűsítéssel lehet. Ne érts félre, rendkívül hasznosnak tartom a színtípus elemzést. Ám lesznek olyanok, akik két színtípus között vannak, vagy egyszerűen nem szeretik, ha korlátozzák őket.

Mi a javaslatom? A színpalettádon található árnyalatok közül keresd meg azokat, amelyek a legjobban illenek hozzád, a saját jellemzőidhez! Próbálgass, kísérletezz! A saját színtípusod árnyalatai természetesen jobban illenek hozzád, mint a szomszédos évszakok palettái, de azokból is válogathatsz színeket. Ha egy ellentétes palettán található a kedvenc színed, akkor nézd meg, hogy a saját palettádon, vagy ahhoz közelebbi típusok palettáján találsz-e hasonló árnyalatot.

Ha kedvelsz egy olyan színt, amely abszolút nem ajánlott a színtípusodhoz, akkor ugyanezt a módszert alkalmazd. Nézd meg, hogy milyen alternatívát találsz a saját és a szomszédos palettákon.

4. A legfontosabbak az arcod közelében lévő színek!

A színelemzés az árnyalatok hatását vizsgálja – az arcunkra. Egyes színektől egészségesnek látszik az arcunk, a tónusaink, másoktól betegnek vagy idősebbnek, mert ellentétes a természetes jellemzőinkkel vagy kiemeli az árnyékokat.

A legjobb tehát az, ha arra koncentrálunk, hogy mit viselünk az arcunkhoz közel. Az is működik, ha kisebb felületen viseljük az előnytelen színeket. Ez fokozottan érvényes a sminkre és a hajszínre is.

Egy rosszul megválasztott hajfesték vagy szemöldökszín gyakran előnytelenebb, mint egy, a színtípusunkkal ellentétes színű nadrág vagy táska!

Ha vannak olyan árnyalatok, amelyekről nem szeretnél lemondani, mert illik a szín a stílusodhoz, a személyiségedhez, akkor építsd be a gardróbodba kis felületen, vagy az arcodtól távol, cipő, táska, szoknya vagy nadrág formájában.

Nekem ilyen szín a terrakotta. Furcsán hangzik, de ősszel mindig elkap egy olyan érzés, amely arra ösztönöz, hogy meleg, lehulló falevél- és föld-színekbe öltözzek. Világos nyár vagyok, egyértelműen látom, hogy az arcomhoz közel nem működnek ezek a gazdag, meleg árnyalatok. Kiegészítőkben viszont könnyen beépíthetem az őszi szettjeimbe (öv, táska, cipő). Persze, ha a színtípusom árnyalatait viselném jobban néznék ki, de az a lényeg, hogy komfortosan érezzük magunkat a ruháinkban. A meleg és a hideg színek keverhetőek, erről a színtípus magazinodban olvashattál bővebben.

A feketével hasonló a helyzet. Néhány színtípust leszámítva a többségnek előnytelen. Sokkal szebb helyette a sötétkék, mert nem olyan kemény, intenzív szín. Ez azt jelenti, hogy nem is hordhatjuk? Dehogy! Csak meg kell találni a módját! A fekete az egyik legpraktikusabb árnyalat, letisztult, karcsúsít, és az üzletekben is nagyobb a választék fekete ruhadarabokból, mint például tengerészkékből vagy palaszürkéből.

Ha nem ajánlott a színtípusod szerint a fekete, akkor viseld az arcodtól távol. Világos nyárként én tavasszal és nyáron szinte soha sem hordok feketét, de ahogy hidegre fordul az idő, előkerülnek a sötét és fekete ruhadarabok. Jobban néznék ki rózsaszínben? Persze, de szeretem a fekete bőrdzsekim és a fekete gyapjúkabátom is, és vannak alkalmak, amikor megfelelőbb lesz egy sötét ruhadarab. A fekete kabátot mindig színes sállal viselem és sminkelek. A smink azért fontos, mert így mesterségesen megteremtjük a kellő kontrasztot, a korrektor pedig eltünteti a szem alatti karikákat, amelyre a fekete ráerősítene. A fekete farmer és a fekete bőrcsizma télen alapdarabom. A monokróm szettek illenek hozzám, de ha az időjárás megköveteli, kontrasztosan hordom a feketét. Tehát a felsőm, a pulóverem valamilyen világos, de élénk (kék, pink, lila) vagy semleges (ekrü, szürke) szín, amelyet fekete nadrággal vagy harisnyával és csizmával kombinálok.

Leave a Reply

%d bloggers like this: