Kapszulagardrób nyaraláshoz

Hogyan csomagolj és mit viselj a nyaraláson – A mesterterv

Mindegy, hogy hová mész nyaralni, a lényeg, hogy lazán és felszabadultan érezd magad, pihenj és új élményekkel töltődj fel. Ehhez kényelmes és stílusos ruhákra van szükséged. Hogy könnyű legyen a csomagolás (és a bőrönd is), a következő útmutató a segítségedre lehet.

Nyári kapszulagardrób
Kapszulagardrób nyaralásra

Első lépés:

Az előkészületek

Tervezd meg a nyaralásra szánt outfiteket! Kezd azzal, hogy felpróbálod, megvizsgálod az évközben nem hordott nyárias ruhákat, fürdőruhákat, szandálokat, papucsokat. Ha nem passzolnak vagy tönkrementek, akkor nem az utolsó pillanatban kell vásárolnod, és átgondoltabb döntést is hozol, ha nem szorít az idő.

Gondold át:

  • hány napra utazol,
  • milyen időjárás várható,
  • mit fogsz csinálni: városnézés, túrázás, vízpart/strandolás, kulturális programok, esti szórakozás

Ezek alapján oszd fel a kapszuládat 2-4 modulra (strand, nappali városi, esti városi, sport)

Ha vízparton nyaralsz, akkor 3 kategóriád lesz: strand, nappali városi és esti városi.

Ha a városban nyaralsz, nem vízparton, akkor 2 kategóriád lesz: egy nappali városi casual és egy esti elegánsabb.

Ha aktívan pihensz, például túrázol, akkor 2 kategóriád lesz: egy sportos és egy nappali casual.

Egyéb kombinációk is elképzelhetők, rajtad múlik, de alapvetően 4 modulnál többel ne számolj. A modulok között vannak átfedések, például egy fehér póló majdnem minden kategóriában jó lehet.

MINTA: 7 napra utazol a Balatonhoz, meleg idő (30-35 fok) várható, de vihar is lehet, strandolás, biciklizés, borkóstolás, esti szórakozás
4 kategóriád lesz: egy strand, egy nappali városi casual, egy esti elegánsabb és egy sportos, tehát mind a 4 modulra szükséged van.

1. VÍZPART/STRAND
2. NAPPALI VÁROSI
3. ESTI VÁROSI
4. SPORT

1. Vízpart/Strand

Olyan ruhák tartoznak ide, amelyeket könnyen fel- és le tudsz venni. Lenge nyári ruhák, overallok, rövidnadrágok, szoknyák, felsők. Ezekben fogsz reggelizni, majd a part/medence felé veszed az irányt. A fürdőruha egy külön kategória, az nem számít bele a kapszulába, nem önálló outfit. Az olyan kiegészítők viszont igen, mint például a szandál, a szalmakalap vagy a strandtáska, mert azokat a strandon kívül is használhatod.

Példa: egy hétig tart a nyaralás, ebből 5 napot a vízparton töltesz. 5 outfitre lesz tehát szükséged a strandra: 2 ruha, 3 felső, 2 alsó.

Kapszulagardrób nyaralásra – strand:

Nyári kapszulagardrób
Kapszulagardrób nyaralásra

2. Nappali városi

A városi szettjeidnél legyen meghatározó a kényelem, főleg a cipőt illetően, de a stílus is. Ezekben a ruhákban fogod bejárni a várost, felfedezni a múzeumokat és nevezetességeket, kávézni, ebédelni, stb. Valószínűleg sok fénykép fog készülni rólad, mutass stílusosan. A városnézéshez válassz casual ruhákat, könnyű, bőrbarát anyagokból. Ha elegánsabb a stílusod, öltözz úgy, de kényelmes, lenge darabokba.

Példa: 4 napig tart a nyaralás, tehát 4 outfitre van szükséged: 2 felső és 2 alsó. Számolj azzal, hogy hideg is lehet, ezért plusz egy kardigán vagy egy pulóver is kellhet. Kiegészítőnek legjobb egy keresztpántos táska és egy pár szandál vagy sportcipő/tornacipő.

Kapszulagardrób nyaralásra – nappali városi:

Nyári kapszulagardrób
Kapszulagardrób nyaralásra

3. Kulturális programok, esti szórakozás

Az esti modulba olyan ruhákat válogass, amelyeket egy partin vagy egy felkapott étteremben viselnél. Ha tervben van például, hogy ellátogatsz színházba vagy operába, akkor arra is készülj. Egy-egy lazább darabot is elegánsabbá tehetsz kiegészítőkkel, válogathatsz a többi modulban használt ruhákból. Hogy mit viselsz, az csak rajtad múlik, valamint azon, hogy mi a programod, milyen helyekre látogatsz el.

Példa: 4 esti programot tervezel, tehát 4 outfitre lesz szükséged: 2 felső, 2 alsó és 2 ruha. Egy magassarkú és egy blézer is jól jöhet.

Kapszulagardrób nyaralásra – esti:

Nyári kapszulagardrób
Kapszulagardrób nyaralásra

4. Túrázás/Sport

Ha a nyaralásod aktívan töltöd, például biciklizel vagy túrázol, funkcionális ruházatra lesz szükséged. A sportruhák könnyen száradnak, ha kiöblíted este, reggel újra felveheted. Számolj persze váltással és az extrém időjárással is.

Példa: 3 napos biciklitúrán veszel részt. 3 outfitre lesz szükséged: 2 felső, 1 alsó. Vízállló ruházat, esőkabát is kellhet. Ha este elmész étterembe vagy bárba, akkor a városi modult is vedd számításba.

Kapszulagardrób nyaralásra – sport:

Nyári kapszulagardrób
Kapszulagardrób nyaralásra

Második lépés:

Modulonként határozd meg, hogy hány ruhára lesz szükséged

Jöjjön a matek, számold ki, hogy az egyes modulokhoz hány ruhára és kiegészítőre, cipőre van szükséged.

Nyári kapszulagardrób
Kapszulagardrób nyaralásra

Példa: Tegyük fel, hogy 10 napra utazol a Balatonhoz. 7 napot a parton töltesz, de 2 napra városnézést és 1 napra biciklitúrát tervezel. 4 alkalommal fogsz étterembe vagy bárba menni.

Ekkor így néznek ki a számok:

  • Vízparti modul: 7 outfit
  • Nappali városi modul: 2 outfit
  • Esti városi modul: 4 outfit
  • Sport modul: 1 outfit

Ez összesen 14 outfit, de a különböző modulok ruhái kombinálhatóak és ismételhetőek, így összesen 18+3 ruhadarabot/kiegészítőt kell csomagolni. Egyedül a biciklitúrán viselt 3 darab nem használható a többi modul tevékenységéhez, cserébe kevesebb helyet foglalnak.

Harmadik lépés:

Véglegesítsd a listát és készítsd elő a ruhákat (mosás, csomagolás)

A harmadik lépésben készítsd elő a ruhákat, amelyeket magaddal viszel, és kezdődhet a csomagolás.


Ez a kapszulagardrób 3 ruhát, 5 felsőrészt, 3 alsót, 1 kardigánt, 1 melegítőfelsőt, 3 pár cipőt, 2 táskát tartalmaz. Plusz funkcionális ruházatként 1 felsőt és 1 alsót, valamint esőkabátot kell csomagolni. A kapszula remekül kombinálható darabokat tartalmaz.

Nyári kapszulagardrób
Kapszulagardrób nyaralásra

Leave a Reply

%d bloggers like this: