A kapszulagardrób tervezésének lépései

Hogyan alakítsd ki a kapszulagardróbod?

1. Nézd át a gardróbod, és válaszd ki azokat a darabokat, amiket alig várod, hogy felvehesd!

Kezd a kedvenc ruhadarabjaiddal! Ha nincs 5–20 ilyen darabod, akkor vedd elő azokat, amiket a legtöbbet hordasz, illenek a stílusodhoz és tökéletesen állnak rajtad. Gondold át, hogy milyen szetteket szoktál ezekből a ruhákból összeállítani. Például blúz–szoknya, póló–farmer, blézer–nadrág. Egészítsd ki a kedvenceidet azokkal a darabokkal, amelyekkel általában kombinálod őket, színben és stílusban is kiegészítik egymást.

2. Határozd meg, hogy mi a közös a kedvenc darabjaidban!

Ha tisztában vagy azzal, hogy mit szeretsz, akkor könnyebb lesz az álomgardróbod megtervezése. Vizsgáld meg a favoritokat, és azok alapján mérd fel, hogy milyen szabásokat, anyagokat, színeket és márkákat kedvelsz. Például szereted a kényelmes, oversize pulóvereket, a bő pamutpólókat és az egyenes farmereket. Nincs időd vasalni, így gyűrődős ruhákat nem viselsz. A poliészterben mindig izzadsz, ezért a természetes anyagokat kedveled. Színpalettád neutrális, kevés élénk színt viselsz. Ha eddig a fast fashion márkákat preferáltad, fontold meg, hogy a jövőben tartósabb alternatívákat keresel, kevesebbet vásárolsz, és sokáig hordod ruháidat. Barátkozz a használt ruhákkal, ugyanis némi utánajárással és türelemmel időtálló, prémium vagy akár designer darabokba is fektethetsz kedvező árakon.

3. Mi a különbség a valódi és az álomstílusod között?

Szerencsés esetben megegyezik, ugyanakkor legtöbbször kompromisszumokat kell kötnünk a mindennapokban. A személyes stílusról szóló fejezetből válassz ki legalább két stílust, ami közel áll hozzád! Az egyik stílus feltétlenül olyan legyen, amely a hétköznapi életviteledhez passzol. Ha a munkád formálisabb megjelenést igényel, te pedig például bohó lélek vagy, akkor csak kis felületen, apró kiegészítőkben csempészd be a stílusod a mindennapokba. Hétvégén szabad a pálya, jöhetnek a maxiruhák, rojtos dzsekik, stb. Amennyiben lazább, sportosabb öltözködés illik a munkahelyedhez, miközben te a klasszikus eleganciát követnéd, megteheted azt, hogy egy lazább nadrághoz vagy farmerhez strukturált blézert veszel fel, vagy egy casual pólót szövetnadrággal kombinálsz.

4. Milyen évszakokra kell felkészülnöd?

Magyarország éghajlata kontinentális, azon belül a mérsékelten meleg–száraz klímatartomány a legjellemzőbb. Az évi középhőmérséklet 10,4°C körül alakul. Hazánkban rendkívül változékony az időjárás, a kapszulagardróbod megtervezésénél figyelembe kell venned a hirtelen lehűlést és melegedést is. Áprilisban eshet a hó, májusban gyakoriak a hajnali fagyok, júniusban az óceáni eredetű levegő tartós esőzést okoz, mediterrán hatásra szeptemberben-októberben meleg idő tapasztalható.

5. Milyen az életstílusod?

Gondold végig, hogy mennyi időt töltesz a munkahelyeden és otthon, valamint vedd számba, hogy milyen egyéb alkalmakra kell felkészülnöd. Jársz-e rendszeresen edzőterembe vagy például futni? Milyen gyakran mozdulsz ki? A kapszulagardróbod megtervezésénél azokat az arányszámokat vedd alapul, amelyek a valós életed tükrözik. Például heti 5 elegáns irodai szett és 2 hétvégi lazább szettre van szükséged, vagy fordítva, főleg casual darabokat igényel az életmódod. Ha inkább otthonülő vagy, keveset jársz szórakozni, semmi szükséged sok alkalmi darabra. Fontos, hogy őszintén elemzed az életmódod, a napi rutinod, hogy a gardróbod a legjobban illeszkedjen az igényeidhez. Az alapdarabok nagy segítségedre lesznek, mert többféle stílusban kombinálhatóak.

6. Készíts inspirációs táblát a Pinteresten!

Válogass képeket a ruhatáradban megtalálható kedvenc darabjaidról, majd egészítsd ki a táblád olyan hangulatot, színeket, ruhákat vagy egyéb tárgyakat ábrázoló képekkel, amelyek illenek a stílusodhoz. Elemezd, hogy milyen képeket választottál: sportosabb szetteket (farmer, edzőcipő) vagy nőies lenge ruhákat? Ez a lépés irányt ad a további tervezésnek. Az oldalon található kapszulagardróbokat is tanulmányozhatod, és átemelhetsz belőlük hozzád passzoló ruhákat.

7. Szelektálj!

Őszintén vizsgáld meg a szekrényed tartalmát. Vegyél ki mindent a szekrényedből, és válogasd át. Ami szezonon kívüli, tárold máshol, ne legyen szem előtt. A szelektálásról bővebben olvashatsz itt.

8. Készítsd el a kapszuládhoz egyéni szín-és mintapalettádat!

Ha sikerült meghatározni a színtípusod, akkor annak megfelelően hozd létre a kapszulád színpalettáját. Ha még bizonytalan vagy a színtípusod illetően, akkor legalább azt döntsd el, hogy a meleg vagy a hideg árnyalatok emelik-e jobban ki a szépséged. A palettád tartalmazzon a kombinálhatóság kedvéért semleges színeket, alap- és kiegészítő színeket. Az oldalon szereplő kapszulagardrób minták 7, egymással szabadon mixelhető színt tartalmaznak, ugyanakkor akár a mintákat és a textúrákat is előre eltervezheted.

Kapszulagardrób
Kapszula gardrób
Kapszulagardrób színpaletta
Kapszulagardrób színpaletta

9. Tervezd meg a költségkeretet és írd össze a bevásárlólistádat!

Jó eséllyel nem a nulláról állítod össze a kapszulagardróbod, hanem a meglévő darabjaidra alapozod. Így is lehet, hogy hiányzik néhány dolog. Határozd meg, hogy hány darabból álljon a kapszulád és mekkora a kereted a vásárlásra! Készíts bevásárló listát és tartsd is magad hozzá! A pénztárcádnak megfelelően keresd a jó minőségű ruhákat és kiegészítőket, a stílus mellett összpontosíts az anyag-összetételre és a fenntarthatóságra. Amikor új ruhákat vásárolsz, figyelj arra, hogy olyan darabokat válassz, amelyek vagy klasszikusak, vagy úgy érzed, hogy évtizedekig viselnéd.

10. Ne siess!

Tökéletes ruhatár nincs. Törekedhetsz rá, de kompromisszumokat kell kötnöd. Az a lényeg, hogy gardróbunk funkcionális legyen, kiszolgáljon minket, minden élethelyzetünkre megoldást nyújtson. Ha a meglévő darabjaidból állítod össze a kapszulagardróbod, akkor látni fogod, hogy milyen hiányosságai vannak a ruháidnak. Lehet, hogy nem megfelelő az anyagösszetétel, a szabás stb. Lassan haladj, nem kell mindent azonnal kicserélned. A fast fashion ruháidat is a lehető legtovább hord. Ha új holmikat szerzel be, akkor szánj időt a válogatásra, vizsgáld meg hogy az adott darab hol és miből készült, előnyös-e a szabása a testalkatodra, illik-e a színe a színtípusodhoz, hány szettet tudsz összeállítani a meglévő ruháiddal kombinálva, stb.

Segítségre van szükséged a kapszulagardróbod megtervezéséhez?
Töltsd le az ingyenes kapszulagardrób-tervezőt!

Leave a Reply

%d bloggers like this: