A viselésenkénti ár

Mennyibe kerülnek ténylegesen a ruháink?

Meglepőnek hangzik, de az alacsonyabb ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebbet költöttünk egy-egy darabra. A legjobb befektetés az, ha egy ruhát sokszor felveszünk.
Ha tudatosan építenéd a gardróbod, érdemes megismerkedned a viselésenkénti ár (ÁPV, ár per viselés, angolul CPW, vagyis cost per wear) fogalmával.

A viselésenkénti ár segítségével felmérhetjük ruháink valódi árát, összehasonlítást végezhetünk költséghatékonyság szempontjából és hosszabb távon jobb döntéseket hozhatunk.

A viselésenkénti ár azt mutatja meg, hogy mennyibe kerül egy ruhadarab a viselések száma alapján.

A képlet így néz ki:

ÁPV=(Á+E)/V

Egy ruhadarab viselésenkénti költségének kiszámításához el kell osztani a cikk eredeti költségét (plusz ha voltak egyéb ráfordítások: varrónő, szabász költsége) a viselésének számával.

Minél többet viselsz valamit, annál alacsonyabb lesz a költsége. Ha valamit csak egyszer veszel fel, annak viselésenkénti költsége a teljes ár. Arra törekedj, hogy az ÁPV minél alacsonyabb legyen.


Például, ha veszel 10.000 Ft-ért egy farmert és 100-szor felveszed, akkor az ÁPV 100 Ft lesz.
Ha ezt a farmert csak 50-szer veszed fel, akkor minden alkalommal 200 Ft-t fizettél, amikor felvetted.

Ha 20.000 Ft-ért veszel farmert, de több évig viseled, felveszed 400-szor, akkor az ÁPV már csak 50 Ft lesz.

Készíts egy excell-fájlt az idei évre, az alábbiak mintájára:

A sablont letöltheted innen:A táblázat alapján láthatod, hogy az a legjobb, ha alapdarabokba fektetsz be többet, ugyanis azokat tudod a legjobban kihasználni. Törekedj arra, hogy egy-egy ruhát legalább 30-szor felvegyél. Ha valamit hetente egyszer veszel fel, akkor 52 alkalommal fogod viselni, ami még mindig nem sok. A legrosszabb amit tehetsz, ha megveszel valamit, de soha nem veszed fel. Ekkor a ruha teljes ára lesz az ÁPV és a környezeti hatásokról még nem is beszéltünk!

Hogyan csökkenthető a viselésenkénti költség?

Az egyik opció, amit a legtöbben követnek, hogy olcsóbb ruhákat keresnek. Ez nem feltétlenül éri meg, mert ha rossz minőséget veszel, akkor pár mosás után tönkremehet az adott darab és magas lesz az ÁPV.
Az a legjobb, ha minél többször viseled azokat a ruhákat, amelyek már a szekrényedben vannak, így még azok költségét is csökkented. Ez nem jelenti azt, hogy ne vásárolj többet, egyszerűen hozz átgondoltabb döntéseket, amelyhez az ÁPV remek segítség.

Leave a Reply

%d bloggers like this: