Sötét ősz

Részletes útmutató a sötét ősz színtípus számára

Sötét ősz színtípus

A sötét ősz színtípus egyszerre sötét és meleg. Ha egy sötét őszre nézünk, az első ami szembeötlik, hogy a haja és a szeme sötét színű, erősen kontrasztos a bőrével. A sötét ősz az ősz típus legsötétebb évszaka. A másik két őszhöz hasonlóan meleg és lágy a palettája, azonban a színek mélyebbek.

A sötét ősz a meleg (valódi) ősz és a sötét tél között helyezkedik el a színtípusok kördiagramján. A sötét téllel ellentétben ez az színtípus meleg. Ugyanakkor mindkét színtípus palettája tartalmaz hasonló színeket, mivel testvérpaletták. Mindkét színtípus az ősz és a tél keveréke: a sötét ősz inkább a meleg őszi paletta, a sötét tél pedig inkább a hideg téli paletta színei felé hajlik.

Sötét ősz színtípus

Szeretnéd részletesebben megismerni a színtípusod? Magazinos útmutatóink segítségével nemcsak az általános jellemzőidet, a legjobb színeidet és színkombinációidat, mintáidat, valamint a legharmonikusabb hajszíneket és smink árnyalatokat fedezheted fel, hanem az átfogó, minden részletre kiterjedő elemzéssel személyre (és színre) szabhatod a gardróbod!

Sötét ősz színtípus

Megrendelés:


Bankkártyás fizetés:

A gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány tökéletes ajándék, akár magadnak is. 🙂
A könyv tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a sötét ősz színtípusnak szüksége lehet.

A digitális könyv ára 5 000 Ft.

Ha bankkártyával fizetnél, akkor kattints a “Fizetés” gombra.


PayPal-fizetés:

Sötét ősz digitális könyv

Gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány, e-book Tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a sötét ősz színtípusnak szüksége lehet.

5 000,00 Ft


Minden megrendelt könyvet e-mailben küldünk el, a feldolgozási idő 1 munkanap. Ha átutalással szeretnél vásárolni, akkor írj e-mailt a következő címre: dreamwardrobeinfo@gmail.com
vagy küldj üzenetet bármelyik közösségi oldalamon. Ha a rendelést követő 24 órán belül nem látod a fiókodba az e-könyv megérkeztét, akkor ellenőrizd a promóció és a spam mappát is. A könyvek digitális formátumúak, tehát nem nyomtatott formában, hanem pdf fájlként fogod megkapni.

Tartalomjegyzék:
Jellemzők
Színpaletta
Öltözködés

Jellemzők

Fontos! A színtípusok meghatározásánál az összképet vedd figyelembe, mert lehet, hogy bizonyos részletekben eltérsz az alábbi leírástól, mégis sötét ősz vagy.

A sötét ősz elsődleges jellemzője a SÖTÉT, másodlagos jellemzője a MELEG. Tehát jobban illenek hozzá a meleg színek. A kontraszt magas a bőre, a szeme és a haja között. A bőre, a szeme és a haja meleg tónusú.

1. Szem

Sötét ősz színtípus szem

A sötét ősz szemei meleg, gazdag árnyalatúak: sötét mogyoró, sötétzöld, meleg sötétbarna vagy melegebb fekete színűek lehetnek. Mint minden ősz típusnál, a sötét ősz íriszén is pontok, szabálytalan vonalak jelennek meg.

2. Bőr

Sötét ősz színtípus bőr

A sötét ősz bőre világos vagy egészen sötét árnyalatú (a bőrtípusok azonosítására szolgáló Fitzpatrick-skálán II-VI. között). Bőre semleges, semleges-meleg árnyalattal rendelkezik – ami azt jelenti, hogy az arany és az ezüst is jól állhat, de az arany a legelőnyösebb választás. A bőr tónusa arany vagy piros. A sötét ősz télen sápadtnak nézhet ki. Szeplős is lehet.

3. Haj

Sötét ősz színtípus hajszín
Sötét ősz színtípus haj

A sötét ősz hajszíne lehet közép vagy sötét aranybarna, mély gesztenyebarna vagy fekete-barna. Bármilyen árnyalatú is, a hajnak gazdag, meleg, arany vagy sárgás tónusa van. A haján megjelenhet a napszítta hatás is, vörös fénnyel, ragyogással.

4. Kontraszt

A sötét ősz jellemzői között magas a kontraszt. Az írisz és a szemfehérje között is hasonlóan erős a kontraszt. Az alábbi képeken láthatod, hogy milyen a kontraszt szintje a jellemzők között. A haj és szem sokkal sötétebb, a bőrhöz viszonyítva.

Sötét ősz színtípus kontraszt

Sötét ősz vs. Sötét tél

A sötét őszt könnyű összetéveszteni a sötét téllel, mivel mindkét színtípusnál meghatározó a sötét jellemző. Mindkét típusnál hasonlóan magas a kontraszt a haj, a bőr és a szem között. A köztük lévő megkülönböztető tulajdonság a másodlagos jellemzőjük – a sötét ősz meleg, míg a sötét tél hideg színtípus. A sötét ősz vonásai meleg, gazdag tónussal rendelkeznek: vörös-fekete és barna pigmentekkel. A sötét tél ezzel szemben hideg és fényesebb, hideg tónusokkal, és még magasabb kontraszt-szinttel rendelkezik, sötétszürke, kékes fekete és fekete pigmentekkel.

Sötét ősz színtípus

A színpaletta

A sötét ősz azokra az őszi estékre emlékeztet, amikor a nap utolsó sugarai a földre hullanak, az árnyékok hosszabbak lesznek, ám a múló nap némi melegsége megmarad. A színek tekintetében a következő képek reprezentálják a sötét és gazdag színeket, amelyek a sötét ősz színpalettájának részét képezik:

Sötét ősz színpaletta

A sötét ősz elsődleges jellemzőihez hűen a színek sötétek és melegek, hogy megfeleljenek a színtípus természetes kontrasztszintjének, amely magas. A színpaletta sötét és a meleg bőrhöz illeszkedő sárgás színeket tartalmaz. A sötét ősz az őszi paletta legsötétebb és legkevésbé meleg végén helyezkedik el, de még mindig megőrzi a melegségét anélkül, hogy a hideg téli palettába sodródna.

Sötét ősz színtípus paletta
Sötét ősz paletta
Szeretnél személyre szabott elemzést? Ajándékozd meg családtagjaidat vagy saját magadat!
A részletekért kattints a képre:
Digitális szín- és stíluskalauz

Színdimenziók

A szín három dimenziójában a sötét ősz a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Színárnyalat (HUE):

A sötét ősz színtípus elsődleges jellemzőivel összhangban a színek a skála melegebb végén helyezkednek el, de nem a legmelegebbek. Ez azt jelenti, hogy a színek a sárga altónusúak, nem kékek. Következésképpen a palettán kevés kék árnyalatot találunk, és ezek a kék színek is melegebbek, sárgásabbak. Kék helyett több sárga zöld és meleg barna szín jellemzi a palettát.

Érték (VALUE):

A sötét ősz elsődleges jellemzőjének köszönhetően a színek összességében sötétek és mélyek. Még a legvilágosabb árnyalatok is sötétebb a többi színtípushoz viszonyítva.

Telítettség (CHROMA):

A sötét ősz színpalettája közepes telítettségű. Ez azt jelenti, hogy a színek nem túl lágyak és nem is túl élénkek, vibrálóak.

Testvérpaletták

A sötét ősz a meleg ősz és a sötét tél között helyezkedik el a színtípus kördiagramján. Közel van a télhez, ezért a színek telítettebbek, hűvösebbek és sötétebbek, mint az meleg ősz színei. A sötét télhez képest a színek hasonlóan sötétek, de lágyabbak és melegebbek. A tél élénkebbé teszi a színeket, így a sötét ősz magasabb kontrasztot is elbír a lágy vagy a meleg őszhöz képest. A lágy őszhöz képest a színek ugyanolyan semleges-meleg árnyalatok, de sötétebbek és telítettebbek. A sötét téltől és a meleg ősztől is kölcsönözhet színeket, mivel elég közel állnak egymáshoz. A sötét tél palettáról válassza a sötétebb árnyalatokat – például a Rio Red-et vagy a Grape Royal-t. Míg a meleg őszi palettáról válassza a mély és meleg színeket – például a Summer Fig-t vagy a Merlot-ot.

Öltözködés

Sötét ősz színtípus
Sötét ősz színpaletta
Sötét ősz öltözködés
Színtípusok
Sötét ősz alapdarabok
Ősz típus
Ősz színtípus

Alapdarabok

Színtípus könyv
Sötét ősz ruhatára
Sötét ősz gardrób
Sötét ősz alapdarabok
Sötét ősz színpaletta
Sötét ősz színtípus
Ősz színtípus
Sötét ősz színpaletta
Sötét ősz öltözködés
Sötét ősz alapdarabok

Színkombinációk

Fontos! Bizonyos színkombinációk előnyösebbek, mint mások, ugyanakkor a színpaletta bármely színét kedved szerint kombinálhatod egymással.

A sötét ősz természetes megjelenése kontrasztos, sötét és meleg. Ezért a legjobb színkombinációk azok, amelyek kontrasztban állnak egymással. Ezenkívül, mivel a természetes színkontraszt magas – előnyös, ha a színkombinációk ezt tükrözik és fokozzák. A természetes megjelenésében fellelhető kontrasztot tükröző színkombinációk viselése kiegészíti a természetes adottságokat, és ezáltal harmonikus lesz a megjelenés. Ez azt jelenti, hogy a kombinálni kívánt színek legyenek kontrasztban egymással – színárnyalatban és értékben. A magas kontraszt elérésének legjobb módja a világos és a sötét színek kombinálása. Egy másik lehetőség, hogy a sötétebb színeket világosabb, élénk színekkel viseli. Ha sötét a bőröd, fokozhatod a kontrasztot, ha világosabb színű ruhákat viselsz, sötét színnel kiegészítve. Növelheted a kontrasztot, ha a színkörön egymással szemben álló színeket kombinálsz. Érdemes kerülni a monokróm összeállításokat. Ha mégis így öltöznél, akkor figyelj arra, hogy a színséma legvilágosabb és legsötétebb színét kombináld.

Sötét és világos színek

Annak ellenére, hogy a fekete sötét szín, hideg is, így nem a legjobb a sötét ősz számára. Helyett sok más sötétebb színt választhatsz, például étcsokoládét vagy sötétzöldet. Igazi fehér helyett enyhén bézses, melegebb fehéret viselj.

Kerülendő színek

A fehéren és a feketén kívül a sötét ősz kerülje a púderes színeket – púderkéket vagy rózsaszínt, amelyek ütköznek természetes melegségével és gazdagságával. A nagyon hideg színek szintén kontrasztban vannak a természetes meleg színekkel.

Minták

A legjobb minták azok, amelyek csak sötét őszi színeket tartalmaznak – mint az alábbi első példában. Ha egy minta diszharmonikus palettából tartalmaz néhány, de kevés színt – mint a második példában, akkor viselheted azt is. Az utolsó példa túl sok diszharmonikus színt tartalmaz (világos és hideg), ezért nem a legjobb választás.

Sötét ősz színtípus minta

Mivel a természetes színezeted magas kontrasztú, válassz olyan mintákat, amelyek tükrözik ezt a természetes magas kontrasztszintet. Az alábbi példában mindkét minta ideális a sötét ősz számára. A második minta azonban kontrasztosabb, ezért előnyösebb.

Sötét ősz színtípus minta

A sötét ősz mintái természetesek és erősen stilizáltak, ilyen például az ovális formák, a levelek, növényi minták. Bátran választhatsz szokatlan printet vagy retro mintát. Virágmintából az erősen stilizált minta illik hozzád (például a paisley vagy keleti minták). Az elemeknek nagynak és lazán elrendezettnek kell lenniük. Kerüld a kis elemeket és a merev, négyzet alakú geometriai mintákat – mint az első példában.

Sötét ősz színtípus minta

Ékszerek

Mivel a bőröd semleges meleg árnyalatú, ezért az arany áll a legjobban, de viselhetsz ezüst, réz, sárgaréz, bronz és ón ékszereket is. Ezüstből és ónból válaszd a melegebb árnyalatokat. A fémek színe legyen tompább és mélyebb, csiszolt, oxidált, valamint lehet antikolt is.

Sötét ősz színtípus ékszerek

A sötét őszhöz a legjobban a vörös színű drágakövek illenek, például a gránit vagy a karneol. További remek választás a smaragd, peridot, aventurin, heliodor, labradorit, moldavit, szfén és zoizit, valamint fa vagy színes gyöngyök. Arra figyelj, hogy a felületek ne legyenek túlságosan csiszoltak, tiszták és fényesek.

Sötét ősz színtípus ékszerek
Sötét ősz színtípus drágakövek

Hajszínek

A teljes hajfesték termékajánlót a professzionális festékekkel, valamint a rúzs, pirosító és szemfesték termékeket márkával és színkóddal a színtípus könyvedben találod.

A hajfesték kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a dobozon általában világosabb szín szerepel, mint amit kapni fogsz, így érdemes 1-2 árnyalattal világosabbat választani. Világosításnál javasolt fodrászra bízni a műveletet, hogy egészséges maradjon a hajad.

Leave a Reply

%d bloggers like this: