Világos tavasz

Részletes útmutató a világos tavasz színtípus számára

Világos tavasz színtípus
Világos tavasz paletta

A világos tavasz színtípus egyszerre világos és meleg. Ha egy világos tavaszra nézünk, az első ami szembeötlik, hogy minden jellemzője világos és milyen alacsony a kontraszt a bőr, a szem és a haj között. Színpalettája világos, de színes.

A világos tavasz a három tavasz színtípus egyike, a meleg (valódi) tavasz és világos nyár között helyezkedik el a színtípusok kördiagramján. A világos nyárral ellentétben ez a színtípus meleg. Ugyanakkor mindkét színtípus palettája tartalmaz hasonló színeket, mivel testvérpaletták. Mindkét színtípus a tavasz és a nyár keveréke: a világos nyár inkább a hideg nyári paletta, a világos tavasz pedig inkább a meleg tavaszi paletta színei felé hajlik.

Világos tavasz színtípus
Világos tavasz paletta

Szeretnéd részletesebben megismerni a színtípusod? Magazinos útmutatóink segítségével nemcsak az általános jellemzőidet, a legjobb színeidet és színkombinációidat, mintáidat, valamint a legharmonikusabb hajszíneket és smink árnyalatokat fedezheted fel, hanem az átfogó, minden részletre kiterjedő elemzéssel személyre (és színre) szabhatod a gardróbod!

Világos tavasz színtípus

Megrendelés:


Bankkártyás fizetés:

A gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány tökéletes ajándék, akár magadnak is. 🙂
A könyv tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a világos tavasz színtípusnak szüksége lehet.

A digitális könyv ára 5000 Ft.

Ha bankkártyával fizetnél, akkor kattints a “Fizetés” gombra.


PayPal-fizetés:

Világos tavasz digitális könyv

Gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány, e-book Tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a világos tavasz színtípusnak szüksége lehet.

5 000,00 Ft


Minden megrendelt könyvet e-mailben küldünk el, a feldolgozási idő 1 munkanap. Ha átutalással szeretnél vásárolni, akkor írj e-mailt a következő címre: dreamwardrobeinfo@gmail.com
vagy küldj üzenetet bármelyik közösségi oldalamon. Ha a rendelést követő 24 órán belül nem látod a fiókodba az e-könyv megérkeztét, akkor ellenőrizd a promóció és a spam mappát is. A könyvek digitális formátumúak, tehát nem nyomtatott formában, hanem pdf fájlként fogod megkapni.

Tartalomjegyzék:
Jellemzők
Színpaletta
Öltözködés

Jellemzők

Fontos! A színtípusok meghatározásánál az összképet vedd figyelembe, mert lehet, hogy bizonyos részletekben eltérsz az alábbi leírástól, mégis világos tavasz vagy.

A világos tavasz elsődleges jellemzője a VILÁGOS, másodlagos jellemzője a MELEG. Tehát jobban illenek hozzá a meleg színek. A kontraszt nagyon alacsony a bőre, a szeme és a haja között, minden vonása világos. A bőre, a szeme és a haja meleg (arany vagy barackos) tónusú.

1. Szem

Világos tavasz szem

A világos tavasz szemei világosak: világoskék, -zöld színű, valamint mogyoró- vagy világosbarna. Igaz minden tavaszra, hogy szemei fényesek és meleg altónussal rendelkeznek. Az íriszen megjelenhet a tipikus tavaszi gyűrű is.

2. Bőr

Világos tavasz bőr

A világos tavasz bőre szintén világos vagy közepes árnyalatú (a bőrtípusok azonosítására szolgáló Fitzpatrick-skálán I-III között).  A világos tavasz bőre semleges, vagy semleges – meleg árnyalattal rendelkezik – ami azt jelenti, hogy az arany és az ezüst is jól állhat, de az arany a legideálisabb választás. A bőr tónusa lehet arany vagy barackszínű. A világos tavasz szeplős is lehet.

3. Haj

Világos tavasz haj
Világos tavasz hajszín

A világos tavasz haja szintén világos: a világos és a közép- aranyszőke, a világos-vörös (eperszőke és a világos réz) és a világos aranybarna között mozog. Bármilyen árnyalatú is, a hajnak meleg, aranyszínű tónusa van. A legtöbb világos tavasz gyermekkorában szőke volt.

4. Kontraszt

A világos tavaszra a bőr, a haj és a szem közötti nagyon alacsony kontraszt jellemző. Az írisz és a szemfehérje között is nagyon alacsony a kontraszt. Az alábbi képeken látható, hogy milyen kevés árnyalatbeli különbség van a jellemzők között. Sehol sincsenek sötét területek.

Világos tavasz kontraszt

Világos tavasz vs. Világos nyár

A világos tavasz színei a leglágyabbak és a legkevésbé telítettek, világos, meleg, finom megjelenés jellemző rá. A világos tavaszt könnyű összetéveszteni a világos nyárral, mivel mindkét színtípusnál meghatározó a világosság. Mindkét típusnál hasonlóan alacsony a kontraszt a haj, a bőr és a szem között. A köztük lévő megkülönböztető tulajdonság a másodlagos jellemzőjük – a világos tavasz meleg, míg a világos nyár hideg színtípus. A világos tavasz vonásai meleg tónussal rendelkeznek, arany és barack fénnyel. A világos nyár viszont hideg tónussal rendelkezik, világoskék és szürke fénnyel.

Világos tavasz színtípus
Világos tavasz paletta

A színpaletta

A világos tavasz az új élet, az öröm és a remény szezonja. Ezek azok a balzsamos napok, amikor rügyezni kezdenek a fák, kibújnak az első virágok, a föld felébred téli álmából. A színek tekintetében a következő képek reprezentálják a világos, pasztelles színeket, amelyek a világos tavasz színpalettájának részét képezik:

Világos tavasz színpaletta

A világos tavasz ötvözi a tavasz fényes, napos palettáját és a nyár finom derűjével, a könnyedséget a melegséggel. Míg ez a színtípus azzal a jellegzetes meleg frissességgel rendelkezik, amely az összes tavaszi típusra jellemző, a nyárnak is van némi puha hatása rá. A világos tavaszi színei finomak, levegősek, áttetszőek, játékosak és pezsgők. Az elsődleges jellemzőihez híven a színek finomak és világosak, alacsony a kontraszt szintje. Annak ellenére, hogy a színek világosak, egyáltalán nem törtek.
A tavasz színtípus részeként a világos tavasz paletta színes. Közepesen telített, alacsony kontrasztú és meleg színeket tartalmaz – például világos sárga és fűzöld. A világos tavasz színpaletta hasonló a meleg (valódi) tavasz színeihez, az intenzitás és a telítettség egy részét eltávolítva. A meleg tavaszi színekhez fehéret adtak, hogy világosabbak legyenek – a színek semmiképpen sem sötétek vagy nehezek.

Világos tavasz paletta
Szeretnél személyre szabott elemzést? Ajándékozd meg családtagjaidat vagy saját magadat!
A részletekért kattints a képre:
Digitális szín- és stíluskalauz

Színdimenziók

A szín három dimenziójában a világos tavasz a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Színárnyalat (HUE):

A tavasz színtípus részeként a színek a skála meleg vége felé hajlanak, de nem a legmelegebbek. Ez azt jelenti, hogy több sárga árnyalatot tartalmaznak, mint kéket. Következésképpen a palettán kevesebb kék árnyalatot találunk.

Érték (VALUE):

A világos tavasz uralkodó jellemzőjének köszönhetően a színek összességében alacsony értékűek – vagyis sok világos és kevés sötét szín van a palettán.

Telítettség (CHROMA):

Ez a tavasz típus a legkevésbé élénk a három közül. Ezért a színpaletta közepesen magas telítettségű. Nem olyan élénk és vibráló, mint a másik két tavasz típus, de a színek még mindig telítettek és nem túl törtek.

Testvérpaletták

A világos tavasz a meleg tavasz és a világos nyár között helyezkedik el a színtípus kördiagramján. A paletta közel van a nyárhoz, ezért a színek lágyabbak, világosabbak és kevésbé melegek, mint a meleg tavasz színei. A világos nyárhoz képest viszont a színek melegebbek. A nyár hatására lágyabbak az árnyalatok. A pasztell és púderes színek – például a világos bézs vagy a világos mohazöld – unalmasnak tűnnek a többi tavaszi típusnál, de a világos tavasznak jól állnak. Hasonlóképpen itt sem működik a magas kontraszt, amely a másik két tavaszi típusra jellemző. Az élénk tavaszhoz képest a színek lágyabbak és világosabbak. Nem annyira élénkek és nem is annyira kontrasztosak. A meleg tavasztól és a világos nyártól is kölcsönözhet színeket, mivel elég közel állnak egymáshoz. A meleg tavasz palettáról válaszd a világosabb árnyalatokat – például a Peach Melba-t vagy a Lettuce Green-t. Míg a világos nyár palettáról válaszd a melegebb színeket – a például a Yellow Cream-t vagy a Poppy Red-t.

Öltözködés

Világos tavasz színtípus
Világos tavasz alapdarabok
Világos tavasz öltözködés

Alapdarabok

Színtípus könyv
Világos tavasz ruhatára
Világos tavasz gardrób
Világos tavasz alapdarabok
Világos tavasz színtípus
Világos tavasz alapdarabok
Világos tavasz öltözködés

Színkombinációk

Fontos! Bizonyos színkombinációk előnyösebbek, mint mások, ugyanakkor a színpaletta bármely színét kedved szerint kombinálhatod egymással.

A többi tavasz típussal ellentétben a világos tavasz finom megjelenését elnyomja a túl sok szín és a kontraszt. Ezért a legjobb színkombinációk azok, amelyek kiegészítik egymást. Ezenkívül, mivel a természetes színkontrasztja alacsony – előnyös, ha a színkombinációk ezt tükrözik. A természetes megjelenésében fellelhető kontrasztot tükröző színkombinációk viselése kiegészíti a természetes adottságokat, és ezáltal harmonikus lesz a megjelenés. Ez azt jelenti, hogy a kombinálni kívánt színeknek nem szabad kontrasztban lenniük egymással. Ideálisak a monokróm színsémák. A kontraszt hiánya kiemeli a természetes megjelenés színeinek gyönyörű, finom fokozatosságát. Egy másik lehetőség az, hogy a szomszédos árnyalatokat kombináljuk, például a világossárgát világoszölddel. Érdemes kerülni az erősen kontrasztos színkombinációkat – vagyis a színkörön egymással szemben álló színeket. Remek választás a semleges színeket világos árnyalatokkal viselni.

Sötét és világos színek

Az igazi fekete szín nem megfelelő a világos tavasz számára, mivel hideg és sötét, szembemegy a meleg és világos megjelenéssel. Ehelyett sok más sötétebb színt választhatsz – például enyhén zöldes szürkét és sötétbarnát. A palettában a feketéhez legközelebb álló szín egy közepesen sötét, meleg szürke.
A valódi fehér helyett, amely szintén túl hideg a világos tavasz megjelenéséhez, javasolt a lágy sárgás és rózsaszín tónusú törtfehér. Ezek a színek melegebbek és előnyösebbek a világos tavasz számára.

Kerülendő színek

A fehéren és a feketén kívül a világos tavasz kerülje a túl élénk és telített színeket – például az égett narancssárgát vagy a napsárgát –, amelyek elnyomják finom megjelenését. A sötét, mély színek – például a mély lilák és a kékek – szintén túl erősek a természetes világos színekhez.

Minták

A legjobb minták azok, amelyek csak világos tavaszi színeket tartalmaznak – mint az alábbi első példában. Ha egy minta diszharmonikus palettából tartalmaz néhány, de kevés színt – mint a második példában, akkor viselheted azt is. Az utolsó példa túl sok diszharmonikus színt tartalmaz (kék, amely sötétebb és hideg), ezért nem a legjobb választás.

Világos tavasz minta

Mivel természetes színezeted alacsony kontrasztú, válassz olyan mintákat, amelyek tükrözik ezt a természetes alacsony kontrasztszintet. Az alábbi példában mindkét minta ideális a világos tavasz számára. A második minta azonban kontrasztosabb, ezért kevésbé előnyös.

Világos tavasz minta

A világos tavasz legjobb mintái a pöttyös, kreatív és lekerekített geometriai minták. Finom természetes elemek – például virágok, pillangók és madarak – szintén csodás választások. A printek legyenek kicsik és sűrűn nyomottak. Kerüld a nagy elemeket és a merev, négyzet alakú geometriai mintákat – mint az első példában.

Világos tavasz minta

Ékszerek

Mivel a világos tavasz a meleg tavasz és a hideg nyár között helyezkedik el, meleg és hideg színű ékszereket is viselhet. Ami fontos, hogy a fém világosabb árnyalatú legyen, hogy megfeleljen a természetes finom színeknek. Csodás választás a rózsaarany és a világos, sárga arany is. Kerülendő a mély, telített árnyalatú ékszer. A fémek lehetnek fényesek, csiszoltak vagy mattak; de kerüld az antik vagy oxidált felületeket, amelyek túlságosan elsötétítik a fémeket, és ütköznek a könnyű megjelenéssel.

Világos tavasz ékszerek

A világos tavaszhoz legjobban passzoló drágakövek a rózsaszín és lazacszínű korall, kék és zöld akvamarin, lapis lazuli és kvarc. Továbbá remekül illik hozzá a krém és a rózsaszín gyöngy, a gyöngyház, a türkiz, az amazonit, az opál, a krizopráz, a jade és a tsavorite. A gyémántok önmagukban túl hideg árnyalatúak, de kisebb kövekként működhetnek, sárga vagy rózsaarany színben.

Világos tavasz ékszerek
Világos tavasz drágakövek

Hajszínek

A teljes hajfesték termékajánlót a professzionális festékekkel, valamint a rúzs, pirosító és szemfesték termékeket márkával és színkóddal a színtípus könyvedben találod.

A hajfesték kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a dobozon általában világosabb szín szerepel, mint amit kapni fogsz, így érdemes 1-2 árnyalattal világosabbat választani. Világosításnál javasolt fodrászra bízni a műveletet, hogy egészséges maradjon a hajad.

Leave a Reply

%d bloggers like this: