Sötét tél

Részletes útmutató a sötét tél színtípus számára

Színtípusok
Sötét tél színtípus

A sötét tél színtípus egyszerre sötét, mély és hideg. Ha egy sötét télre nézünk, az első ami szembeötlik, hogy a haja és a szeme sötét színű, erősen kontrasztos a bőrével. A sötét haj és a világos bőr kombinációja magas kontrasztot eredményez.

A sötét tél a sötét ősz és a hideg (valódi) tél között helyezkedik el a színtípusok kördiagramján. A sötét ősszel ellentétben ez az színtípus hideg. Ugyanakkor mindkét színtípus palettája tartalmaz hasonló színeket, mivel testvérpaletták. Mindkét színtípus az ősz és a tél keveréke: a sötét tél inkább a hideg téli paletta, a sötét ősz pedig inkább a meleg őszi paletta színei felé hajlik.

Sötét tél színtípus

Szeretnéd részletesebben megismerni a színtípusod? Magazinos útmutatóink segítségével nemcsak az általános jellemzőidet, a legjobb színeidet és színkombinációidat, mintáidat, valamint a legharmonikusabb hajszíneket és smink árnyalatokat fedezheted fel, hanem az átfogó, minden részletre kiterjedő elemzéssel személyre (és színre) szabhatod a gardróbod!

sötét tél színtípus

Megrendelés:


Bankkártyás fizetés:

A gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány tökéletes ajándék, akár magadnak is. 🙂
A könyv tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a sötét tél színtípusnak szüksége lehet.

A digitális könyv ára 5 000 Ft.

Ha bankkártyával fizetnél, akkor kattints a “Fizetés” gombra.


PayPal-fizetés:

Sötét tél digitális könyv

Gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány, e-book Tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a sötét tél színtípusnak szüksége lehet.

5 000,00 Ft


Minden megrendelt könyvet e-mailben küldünk el, a feldolgozási idő 1 munkanap. Ha átutalással szeretnél vásárolni, akkor írj e-mailt a következő címre: dreamwardrobeinfo@gmail.com
vagy küldj üzenetet bármelyik közösségi oldalamon. Ha a rendelést követő 24 órán belül nem látod a fiókodba az e-könyv megérkeztét, akkor ellenőrizd a promóció és a spam mappát is. A könyvek digitális formátumúak, tehát nem nyomtatott formában, hanem pdf fájlként fogod megkapni.

Tartalomjegyzék:
Jellemzők
Színpaletta
Öltözködés

Jellemzők

Fontos! A színtípusok meghatározásánál az összképet vedd figyelembe, mert lehet, hogy bizonyos részletekben eltérsz az alábbi leírástól, mégis sötét tél vagy.

A sötét tél elsődleges jellemzője a SÖTÉT, másodlagos jellemzője a HIDEG. Tehát jobban illenek hozzá a hideg színek. A kontraszt magas a bőre, a szeme és a haja között. A bőre, a szeme és a haja hideg tónusú.

1. Szem

Sötét tél színtípus szem

A sötét tél szemei sötétek: gyakori a sötétbarna és a fekete szín. Továbbá sötét olíva, -mogyoró, sőt, nagyon mély, hideg kék is lehet. Mint minden tél típusnál, a sötét tél írisze is élesen elhatárolt a szemfehérjétől.

2. Bőr

Sötét tél színtípus bőr

A sötét tél bőre világos vagy egészen sötét árnyalatú (a bőrtípusok azonosítására szolgáló Fitzpatrick-skálán I-VI. között). Bőre olíva, semleges, semleges-hideg árnyalattal rendelkezik – ami azt jelenti, hogy az arany és az ezüst is jól állhat, de az ezüst a legelőnyösebb választás. A bőr, színétől függetlenül, mindig kontrasztos a szemmel és a hajjal.

3. Haj

Sötét tél színtípus haj

A sötét tél hajszíne lehet közép- vagy sötétbarna, vagy fekete. Bármilyen árnyalatú is, a hajnak semleges, hamvas tónusa van. A napszítta hatás nem jellemző.

4. Kontraszt

A sötét tél jellemzői között nagyon magas a kontraszt. Az írisz és a szemfehérje között is hasonlóan erős a kontraszt. Az alábbi képeken láthatod, hogy milyen a kontraszt szintje a jellemzők között. A haj és szem sokkal sötétebb, a világos bőrhöz viszonyítva.

Sötét tél színtípus kontraszt

Sötét tél vs. Sötét ősz

A sötét telet könnyű összetéveszteni a sötét ősszel, mivel mindkét színtípusnál meghatározó a sötét jellemző. Mindkét típusnál hasonlóan magas a kontraszt a haj, a bőr és a szem között. A köztük lévő megkülönböztető tulajdonság a másodlagos jellemzőjük – a sötét tél hideg, míg a sötét ősz meleg színtípus. A sötét tél vonásai hideg tónussal rendelkeznek: kék-fekete, fekete és sötétszürke pigmentekkel, és még magasabb kontraszt-szint jellemzi. A sötét tél még több színt és kontrasztot viselhet ragyogó megjelenése miatt. A sötét ősz, ezzel szemben melegebb és gazdagabb színezetű, tónusai vörös-fekete és barna pigmentekkel bírnak.

Sötét tél színtípus

A színpaletta

A sötét tél azokra a téli éjjelekre emlékeztető évszak, amikor a ragyogó csillagok feltűnnek a kékes-fekete égen, titokzatos és varázslatos légkört teremtve. A színek tekintetében a következő képek reprezentálják a sötét és mély színeket, amelyek a sötét tél színpalettájának részét képezik:

Sötét tél színpaletta

A sötét tél palettája ötvözi a mélységet a hidegséggel. A sötét tél elsődleges jellemzőihez hűen a színek intenzívek, sötétek és hidegek, hogy megfeleljenek a színtípus természetes kontrasztszintjének, amely nagyon magas. A színpaletta erősen telített, erősen kontrasztos és viszonylag tiszta színeket tartalmaz, a tiszta fehértől az igazi vörösön és a bordón át a barna-feketéig. A palettára hat a sötét ősz melegsége, de a színek mégis inkább a téli, jeges tónusok felé hajlanak.

Sötét tél paletta
Szeretnél személyre szabott elemzést? Ajándékozd meg családtagjaidat vagy saját magadat!
A részletekért kattints a képre:
Digitális szín- és stíluskalauz

Színdimenziók

A szín három dimenziójában a sötét tél a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Színárnyalat (HUE):

A sötét tél színtípus elsődleges jellemzőivel összhangban a színek a skála hidegebb végén helyezkednek el, de nem a leghidegebbek. Ez azt jelenti, hogy a színek a kék tónusúak, nem sárgák. Következésképpen a palettán kevés sárga árnyalatot találunk, és ezek a sárga színek is hidegebbek, kékesebbek. Sárga helyett több kék és hideg pink szín jellemzi a palettát.

Érték (VALUE):

A sötét tél elsődleges jellemzőjének köszönhetően a színek összességében sötétek és mélyek. Jelen vannak a legvilágosabb árnyalatok is (fehér, jeges színek), de sokkal több a sötét szín. A világos és sötét színek kombinálása magasabb kontrasztot eredményez, amely előnyös a sötét télnek.

Telítettség (CHROMA):

A sötét tél színpalettája magasabb telítettségű, hasonlóan a többi télhez. Ez azt jelenti, hogy a színek telítettebbek és élénkebbek.

Testvérpaletták

A sötét tél a sötét ősz és a hideg (valódi) tél között helyezkedik el a színtípus kördiagramján. Közel van az őszhöz, ezért a színek lágyabbak, sötétebbek és melegebbek, mint a hideg tél színei. A sötét őszhöz képest a színek hasonlóan sötétek, de hidegebbek és élénkebbek. A világos színei világosabbak a sötét ősz világos színeinél. Az ősz hatása némi melegséget és puhaságot csempész a sötét tél palettájába. Az élénk télhez képest a színek ugyanolyan semleges-hideg árnyalatok, de sötétebbek és lágyabbak. A sötét ősztől és a hideg téltől is kölcsönözhet színeket, mivel elég közel állnak egymáshoz. A sötét ősz palettáról válassza a hidegebb árnyalatokat – például a Plum Caspia-t vagy a Corsair-t. Míg a hideg tél palettáról válassza a sötétebb színeket – például a Purple Magic-et vagy a Pepper Green-t.

Öltözködés

Sötét tél színtípus
Sötét tél alapdarabok

Alapdarabok

Színtípus könyv
Sötét tél ruhatára
Sötét tél gardrób
Sötét tél alapdarabok
Sötét tél színpaletta
Sötét tél színtípus
Tél színtípus
Sötét tél színpaletta
Sötét tél öltözködés
Sötét tél alapdarabok

Színkombinációk

Fontos! Bizonyos színkombinációk előnyösebbek, mint mások, ugyanakkor a színpaletta bármely színét kedved szerint kombinálhatod egymással.

A sötét tél természetes megjelenése mély, sötét és hideg. Ezért a legjobb színkombinációk azok, amelyek kontrasztban állnak egymással – leginkább értékben. Ezenkívül, mivel a természetes színkontraszt magas – előnyös, ha a színkombinációk ezt tükrözik és fokozzák. A természetes megjelenésében fellelhető kontrasztot tükröző színkombinációk viselése kiegészíti a természetes adottságokat, és ezáltal harmonikus lesz a megjelenés. Ennek elérése érdekében kombinálhatod a világos semleges színeket egy sötét kiemelő színnel, vagy fordítva, a sötétebb semleges színeket világosabb kiemelő színnel. Egy másik lehetőség, hogy csak sötét színeket viselsz, de e legjobb kombinációid kontrasztosabbak. Kerüld a csak világos színeket mixelését. Arra is figyelj, hogy bár magas a természetes kontrasztod, annyira mégsem, mint az élénk télé. Tehát a színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek kombinálása – például az élénk sárga lilával – nem előnyös a számodra. Ehelyett válassz egy semleges és egy hangsúlyos színt.

Sötét és világos színek

Az igazi fekete a sötét téli paletta része, így neutrális színként használhatod. Akár egy teljesen fekete outfitet is választhatsz Az igazi fehér szintén a paletta része, de mindig kombináld sötétebb színnel a magasabb kontraszt megteremtése érdekében.

Kerülendő színek

A sötét tél kerülje a nagyon meleg és a földszíneket – narancsot, világos bézst vagy aranybarnát, amelyek ütköznek természetes hidegségével. A melegebb pasztell színek szintén előnytelenek.

Minták

A legjobb minták azok, amelyek csak sötét téli színeket tartalmaznak – mint az alábbi első példában. Ha egy minta diszharmonikus palettából tartalmaz néhány, de kevés színt – mint a második példában, akkor viselheted azt is. Az utolsó példa túl sok diszharmonikus színt tartalmaz (túl meleg), ezért nem a legjobb választás.

Sötét tél minta

Mivel a természetes színezeted magas kontrasztú, válassz olyan mintákat, amelyek tükrözik ezt a természetes magas kontrasztszintet. Az alábbi példában mindkét minta ideális a sötét tél számára. A második minta azonban kontrasztosabb, ezért előnyösebb.

Sötét tél minta

A sötét tél mintái merészek, erősen kontrasztosak, szokatlan elemeket tartalmaznak. Ilyenek például a geometriai minták vagy a kerek és téglalap alakú minták. Bátran választhatsz absztrakt és stilizált mintát is. A természetes virágmintákat – az első példához hasonlóan – a legjobb elkerülni. Virágmintából az erősen stilizált minta illik hozzád. Kerüld a sűrű elrendezésű apró elemeket és minden halvány vagy összemosódó printet (például akvarell).

Sötét tél minta

Ékszerek

Mivel a bőröd semleges és hideg árnyalatú, ezért az ezüst áll a legjobban, de viselhetsz arany ékszereket is. Aranyból válaszd a sötétebb, bronzosabb, nem túl sárga színűt. Az ékszerek lehetnek fényes vagy matt felületűek is.

Sötét tél ékszerek

A sötét télhez a legjobban a rubin, a smaragd és a zafír illik. Mély, hideg és gazdag színeiknek köszönhetően tökéletesen kiegészíti a sötét tél szépségét. További remek választás a gránit, az ametiszt és mint miden tél számára, a gyémántok.

Sötét tél ékszerek
Sötét tél drágakövek

Hajszínek

A teljes hajfesték termékajánlót a professzionális festékekkel, valamint a rúzs, pirosító és szemfesték termékeket márkával és színkóddal a színtípus könyvedben találod.

A hajfesték kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a dobozon általában világosabb szín szerepel, mint amit kapni fogsz, így érdemes 1-2 árnyalattal világosabbat választani. Világosításnál javasolt fodrászra bízni a műveletet, hogy egészséges maradjon a hajad.

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s