Bevezetés a Kibbe testtípusok alapelveibe

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
A Kibbe-testtípus rendszer

A Kibbe-rendszer 13 testtípust különböztet meg, amelyek a fizikai tulajdonságokon és a személyiség lényegén alapulnak. A rendszert David Kibbe hozta létre, még az 1980-as években. Szemben a hagyományos testalkat tipológiákkal, amelyek a kiegyensúlyozott sziluett és a szimmetria megteremtésére épülnek, a Kibbe-rendszer az ember természetes testtípusának meghatározásán és annak elfogadásán alapul, ezáltal természetes és harmonikus összképet eredményez.

TARTALOM
Áttekintés
A Kibbe testtípusok alapelvei
Az 5 fő testtípus

Áttekintés

David Kibbe, egy new york-i sylist és tanácsadó 1987-ben jelentette meg a Metamorphosis, A Personal Image And Style Book For Women című könyvét, amelyben egy új stílus-, és testalkat típus elmélete mutatott be, amelyet ma Kibbe testtípusok rendszere néven ismerünk. A könyv magyarul nem érhető el, de érdemes megismerkedni vele. Ne riasszon el, hogy elsőre furcsán ható kifejezésekkel (pl. testhús, keverék) és nehezen lefordítható fogalmakkal (Gamine, Flamboyant) fogsz találkozni, igyekszem mindent részletesen elmagyarázni.

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok

Kibbe testtípusok rendszere

A Kibbe testtípusok egy teljes kép-rendszert alkotnak, amely nagyrészt az ember Yin és Yang (nő és férfi) energia egyensúlyán alapszik. 13 különböző Kibbe testtípus létezik, amelyek mindegyike két tengely mentén fekszik: Yin/Yang és Kontraszt/ Kevert.
Hogy hol helyezkedik el valaki a tengelyen, az a fizikai tulajdonságain (és személyisége lényegén) alapul, és ez határozza meg a Kibbe testtípusát (más néven Kibbe kép-azonosság típusát). Minden Kibbe testtípushoz útmutató készült, amely a személyes megjelenés minden elemére kiterjed, beleértve a ruházatot, a hajat és a sminket is. A cél a harmonikus összkép megteremtése.

Miben más a Kibbe testtípusok rendszere a többi testtípus elmélettel összehasonlítva?

David Kibbe szerint a hagyományos stíluselméletek nem elég átfogóak, ellenben rendkívül korlátozóak. Középpontjukban az egyensúly és a szimmetria megteremtése áll. Kibbe elutasítja a hagyományos elméleteket, azzal indokolva, hogy ha azok szerint öltözködünk, akkor mindenki ugyanúgy fog kinézni. Ehelyett arra ösztönöz, hogy keressük az igazi egyensúlyt, határozzuk meg és hangsúlyozzuk az ember természetes test-típusát. Ezenkívül, Kibbe egy holisztikus megközelítést alkalmaz a divatirányzatok követése helyett.

A szimmetria helyett Kibbe tehát a harmónia megteremtésére összpontosít. Ha a természetes, egyedi Yin/Yang egyensúlyodnak megfelelően öltözködsz, a ruháid rendkívül természetesnek állnak majd a testeden. Szemben azzal, hogy megpróbáljunk megfelelni egy bizonyos testalkat típusnak, Kibbe arra ösztönöz, hogy kövessük testünk természetes vonalait.

‍A Kibbe-elmélet legfőbb előnye a hagyományosabb testtípus-elméletekkel szemben az, és bonyolultsága ellenére szerintem ezért érdemes megismerkedni vele, hogy test-pozitív. Megmutatja, hogy a test drasztikus megváltoztatása (pl. plasztikai műtétek) nem javítják, hanem torzítják a test természetességét és szépségét.

A Kibbe testtípusok alapelvei

Mielőtt belemerülnénk a 13 test-típus részletes elemzésébe, ismerkedjünk meg a rendszer alapelveivel. Ha érted az alapokat, akkor könnyebb lesz meghatározni a saját testtípusodat.

Yin & Yang

A Yin és Yang elve az, hogy minden elválaszthatatlan és ellentétes párokban létezik, például nő-férfi, sötét-világos és öreg-fiatal. A Yin-t női energiának, a Yang férfias energiának tekinti az elmélet.

Ez azonban nem tévesztendő össze önmagában a nőiséggel és a férfiassággal. Az erősen Yang által meghatározott test nem azt jelenti, hogy férfinak látszol. Fontos, hogy világosan értsük a kifejezéseket, és megfelelően alkalmazzuk a fizikai tulajdonságaink elemzésekor.

A testtípusokra lefordítva a Yin és Yang a következőképpen nyilvánul meg:

Yin [nőies energia]: Ívelt vonalak, kerek élek, áramló sziluettek, homokóra alkat, karcsú derék, lekerekített formák, domborulatok, ívek, körök

Yang [férfias energia]: Erős, függőleges vonalak, éles élek, merev, sima sziluettek, hosszúkás körvonalak, geometriai alakzatok, téglalapok, háromszögek

Míg a Yin legfőbb jellemzője a lágyság és a kerekség, amely mind a fiatalosságon, mind a szexualitáson keresztül kifejezhető. Ezért a Yin két különböző típusát különböztethetjük meg: A Petite Yin-t, vagyis a Kis Yin-t a kicsi kezek és lábak, kis orrok és finom csontstruktúra jellemzi. A Lush Yin, vagyis a Buja Yin jellemzői a nagy szemek, telt ajkak és homokóra sziluett.

A Yang a szögletesség és élesség. Míg a Yin-nek sok természetes és ívelt vonala van, addig Yang a szögekről és a geometriai alakzatokról szól. Két különböző Yang létezik: A Sharp Yang, vagyis az Éles Yang a függőleges vonalakban, keskeny, hegyes szélekben, hosszú és vékony testekben, valamint a kiemelkedő állkapocs-vonalban nyilvánul meg. A Soft Yang, vagyis a Puha Yang a vízszintes vonalakra, a szélességre, a tompa élekre, a négyzetez sziluettekre, az izmosságra való hajlamra és a szélesebb orra utal.

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
Yin - Yang ellentét

Fontos! Vedd figyelembe, hogy a Yin és Yang alapelvei nem kapcsolódnak a testtömeghez. Marilyn Monroe nem túlsúlyos ezen a képen. A Yin testhús mindig puha és húsos, még akkor is, ha egyébként sovány.

A Yin-t a kerekség és a görbék határozzák meg. Erre tökéletes példa Marilyn Monroe. Teste nagyon kerek, nincsenek éles élek vagy szögek rajta. Homokóra alakja, telt, kerek melle és csípője van. Még a válla is kerek. A teste is nagyon puha és lágy. Ha megnézzük az arcát, akkor ott is kerekséget láthatunk. Kerek szemei, lekerekített orra és telt ajkai vannak. Állkapcsa és arccsontja puha és kerek. Rengeteg hús borítja csontozatát, ami puha megjelenést kölcsönöz neki. Marilyn a Lush Yin iskolapéldája.

Most hasonlítsuk össze őt a jobb oldali Tilda Swinton-nal. Ne feledjük, hogy Yang-ot a szögek és az élesség határozza meg. Tilda teste hosszú és egyenes, derék-hangsúly nélküli. Teste nagyon feszes, a húsosságnak nincs jele. Hasonlóképpen az arca szögletes. Szeme egyenes, arccsontja kiemelkedő, orra éles, ajka egyenes és vékony, állkapcsa nagyon markáns és szögletes. Az arcán a hús szintén nagyon feszes, így az alatta lévő csontok kiemelkednek. Tilda a Sharp Yang iskolapéldája.

Kontrasztos és kevert

A kontrasztos és a kevert kifejezések arra utalnak, ahogyan Yin és Yang keverednek egy testben.

Ha egy test különböző fizikai jellemzők kombinációjából áll, amelyek egyértelműen Yin vagy egyértelműen Yang jellegűek, akkor ez kontrasztos testtípust eredményez. Például egy széles homlokú (Yang), nagy és kerek szemű (Yin), kicsi és finom orrú (Yin), vékony ajkú (Yang) és kicsi állú (Yin) személy magas kontrasztú.

A kevert, vegyes tulajdonságok ezzel szemben azok, amelyek nem egyértelműen Yin vagy Yang jellegűek; hanem mindkettő keverékei. Például nagy és kerek (Yin) vagy kicsi és egyenes (Yang) szem helyett mérsékelt, mandula alakú szemek. Vagy lehet, hogy valakinek se nem karcsú (Yin), se nem egyenes dereka (Yang), hanem enyhén formált. Ez a tulajdonság ismét a Yin/Yang skála közepére esik, és a két energia keveréke.

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
Kevert - Kontrasztos

A fenti képen látható, hogy Jessica Alba kevert típus. Nincs egyértelműen homokóra alakja, de nincs teljesen egyenes alakja sem, mint fent említett Tilda Swinton-nak. Valahol középen van a Yin és Yang között. Ugyanezt az fedezhetjük fel az arcán is. A szeme se nem nagy és kerek, se nem kicsi és egyenes. Ehelyett közepes méretű és egyenletes elhelyezkedésű. Ugyanez a helyzet az ajkával: se nem nagyon telt és kerek, se nem vékony és egyenes.

A jobb oldalon Heather Locklear kontrasztos vonásokkal rendelkezik. A teste domináns jellemzője a Yang – hasonlít Tilda testére. Az arcán, állkapcsán láthatók az élesség jelei. A szeme azonban nagyon nagy és kerek, és puhaság is van a vonásaiban, ezért Yin típusú. A teste tehát kontrasztos.

Az 5 fő testtípus

A következő képen láthatod a Yin/Yang spektrumot. A bal oldalon azok a típusú családok találhatók, amelyekre a Yang van nagyobb hatással (drámai és természetes). A jobb oldalon a Yin által befolyásolt típusok találhatók (Gamine és Romantikus). Középen helyezkedik el a kiegyensúlyozott Yin/Yang család (Klasszikus).

Kibbe testtípusok

Vedd figyelembe, hogy Kibbe különbséget tesz a test csontszerkezete, húsa és az arcvonások (arccsont + archús) között. A test mindhárom részének eltérő Yin/Yang egyensúlya lehet. De a tiszta típusokat az teszi tisztává, hogy testük mindhárom szakaszának azonos Yin/Yang egyensúlya van.

1. DRAMATIKUS/DRÁMAI

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
Dramatikus, drámai
Dramatikus, drámai testtípus

A DRAMATIKUS család a Yin/Yang spektrum bal oldalán helyezkedik el, és Sharp Yang, az Éles Yang határozza meg. Ennek a családnak nincs Yin-befolyása. Ez azt jelenti, hogy ez a típus nagyon hosszúnak tűnik, éles szélekkel. A DRAMATIKUS testtípus a következő fizikai jellemzőkkel rendelkezik:

Csontszerkezet:

 • Nagyon magas, keskeny és hosszú megjelenésű
 • Válla keskeny, éles szélekkel
 • Hosszú a karja és a lába
 • Keze és lábfeje nagy és keskeny

Testhús:

 • Lapos mellkas, egyenes derékvonal és egyenes csípő
 • A hús feszes a testen

Arcvonások:

 • Kiemelkedő, éles és szögletes arcvonások (orr, arccsont, állkapocs)
 • Kicsi, közel ülő szemek, egyenes, vékony ajkak, feszes archús

A Kibbe testtípus teszt összes A válasza dramatikus jellemző.

2. TERMÉSZETES

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
Természetes
Természetes testtípus

A TERMÉSZETES család szintén a Yang domináns, de valamivel kisebb mértékben (Soft Yang). Egy kis mennyiségű Yin is elvegyül benne. Ez azt jelenti, hogy bár még szögletes, éle kevésbé éles és inkább tompább. A természetes testtípus a következő fizikai jellemzőkkel rendelkezik:

Csontszerkezet:

 • Magas, de szélesnek is tűnik
 • Válla széles, tompa élekkel
 • Hosszú a karja és a lába
 • Keze és lábfeje nagy és széles

Testhús:

 • Széles, laposabb mellkas, egyenes és széles derékvonallal, egyenes csípő
 • Teste húsa feszes, de izmos

Arcvonások:

 • Széles, szögletes arcvonások (orr, arccsont, állkapocs), tompa élekkel
 • Távol ülő szemek, egyenes, széles ajkak és izmos archús

A Kibbe testtípus teszt összes B válasza természetes jellemző.

3. KLASSZIKUS

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
Klasszikus
Klasszikus testtípus

A KLASSZIKUS családra a Yin és Yang kiegyensúlyozott keveréke a jellemző, nagyon szimmetrikus vonásokkal. A klasszikus testtípus a következő fizikai jellemzőkkel rendelkezik:

Csontszerkezet:

 • A magasság a ténylegesnek megfelelőnek látszik, közepes
 • A váll se nem teljesen egyenes, se nem csapott
 • Közepes kar és láb
 • Keze és lába mérsékelten arányos

Testhús:

 • Egyenletesen arányos mellvonal, derékvonal és csípő, kissé karcsúbb derékkal
 • Testén a hús nem túl feszes, hanem egyenletesen arányos

Arcvonások:

 • Nagyon szimmetrikus és arányos arcvonások (orr, arccsont, állkapocs)
 • Közepes méretű szemük, ajkuk és orcájuk van

A Kibbe testtípus teszt összes C válasza klasszikus jellemző.

4. GAMINE/FIÚS

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
Gamine
Gamine testtípus

A GAMINE/FIÚS családot Yin és Yang kombinációja jellemzi. Különbözik a klasszikusoktól, mivel a Gamine tulajdonságai nem keverednek, hanem vagy (Petite) Yin vagy (Sharp) Yang lesznek. A Gamine testtípus a következő fizikai tulajdonságokkal rendelkezik:

Csontszerkezet:

 • Vékonynak tűnik, de csontjai szögletesek és egyenesek
 • Válla csapott és keskeny
 • Hosszú a karja és a lába
 • Keze és lábfeje kicsi és finom

Testhús:

 • Egyenes mell, derék és csípővonal
 • A testhúsa meglehetősen kevés

Arcvonások:

 • Szögletes arcvonások (orr, arccsont, állkapocs)
 • Nagy szemek, közepes vagy vékony ajkak, feszes az arc húsa

A Kibbe testtípus teszt számos D válasza Gamine/fiús jellemző.

5. ROMANTIKUS

Kibbe típusok, Kibbe testtípusok
Romantikus
Romantikus testtípus

A ROMANTIKUS család a Yin/Yang spektrum jobb szélén helyezkedik el, és a Lush Yin jellemzi, Yang nélkül. Nagyon puha, kerek szélek jelennek meg testén. A romantikus testtípus a következő fizikai tulajdonságokkal rendelkezik:

Csontszerkezet:

 • Finomabbnak és alacsonyabbnak tűnik, mint amilyen
 • Válla csapott, kerek élű
 • Rövid a karja és a lába
 • A keze és a lábfeje kicsi

Testhús:

 • Telt a mellkasa, homokóra alakja van, domború, kerek csípővel
 • A testén lévő hús nagyon puha, érzéki és húsos (még ideális súly esetén is)

Arcvonások:

 • Kicsi, finom arcvonások(orr, arccsont, állkapocs), kerek élekkel
 • Nagy, kerek szemek, telt ajkak és kerek arccsontok

A Kibbe testtípus teszt összes E válasza romantikus jellemző.

A fennmaradó 8 testtípus a tiszta típusok kombinációja. A legtöbb ember valójában az egyik altípus, mivel a tiszta típusok meglehetősen ritkák.

Az alábbiakban megtalálod az egyes típusokat és azok altípusait. Minden családnak – a dramatikus és romantikus kivételével – két altípusa van, az egyik inkább a Yang felé hajlik, mint a tiszta típus, és a másik inkább a Yin felé hajlik, mint a tiszta típus. A dramatikusnak és a romantikusnak csak egy altípusa van, mert tiszta típusaik már a Yin / Yang spektrum legvégén vannak, tehát onnan már nincs hová menni.

Kibbe testtípusok

Az alábbi táblázat bemutatja az egyes típusok Yin / Yang eloszlását és a Yin / Yang típusát. Például egy lágy dramatikusnak Sharp Yang, vagyis Éles Yang csontstruktúrája van, de a Lush Yin testhús és az archús jellemző rá.

Csontszerkezet
(az arccsontot is beleértve)
TesthúsArcvonások
DramatikusSharp Yang Sharp Yang Sharp Yang
Lágy dramatikus Sharp Yang Lush Yin Lush Yin
Természetes Flamboyant Sharp Yang Soft Yang Soft Yang
Természetes Soft Yang Soft Yang Soft Yang
Lágy természetesSoft YangPetite Yin/Lush Yin Petite Yin/Lush Yin
Drámai klasszikusSharp Yang Kiegyensúlyozott Kiegyensúlyozott
KlasszikusKiegyensúlyozott Kiegyensúlyozott Kiegyensúlyozott
Lágy klasszikus Kiegyensúlyozott Petite Yin/Lush Yin Petite Yin/Lush Yin
Flamboyant Gamine Sharp Yang Petite Yin/Lush Yin Petite Yin/Lush Yin
Gamine Sharp Yang Sharp Yang Lush Yin
Lágy Gamine Sharp Yang Petite Yin/Lush Yin Petite Yin/Lush Yin
Teátrális romantikusLush Yin Sharp Yang-gal Petite Yin/Lush Yin Petite Yin/Lush Yin
Romantikus Lush Yin Lush Yin Lush Yin

A következő lépésben töltsd ki a Kibbe testtípus tesztet, hogy megtudd, hogy melyik típusba tartozol!

Részletes elemzéseket olvasnál? Kattints ide, és ismerd meg, hogyan lehet összhangban az öltözködésed a testalkatoddal.

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s