Lágy ősz

Részletes útmutató a lágy ősz színtípus számára

Lágy ősz színtípus
Színtípusok
Lágy ősz színek
Lágy ősz paletta

A lágy ősz színtípus egyszerre lágy és meleg. Ha egy lágy őszre nézünk, az első ami szembeötlik, hogy vonásai összemosódnak. Jellemzői finomak és lágyak. A lágy őszre, mint őszi évszakra jellemző a színek mélysége és melegsége, de a nyár hatása miatt a lágy ősz színpalettája törtebb, mint a többi ősz színtípusé.

A lágy ősz a három ősz színtípus egyike, a lágy nyár és a meleg (valódi) ősz között helyezkedik el a színtípusok kördiagramján. A lágy nyárral ellentétben ez a színtípus meleg. Ugyanakkor mindkét színtípus palettája tartalmaz hasonló színeket, mivel testvérpaletták. Mindkét színtípus a nyár és a ősz keveréke: a lágy nyár inkább a hideg nyári paletta, a lágy ősz pedig inkább a meleg őszi paletta színei felé hajlik.

Lágy ősz színtípus

Szeretnéd részletesebben megismerni a színtípusod? Magazinos útmutatóink segítségével nemcsak az általános jellemzőidet, a legjobb színeidet és színkombinációidat, mintáidat, valamint a legharmonikusabb hajszíneket és smink árnyalatokat fedezheted fel, hanem az átfogó, minden részletre kiterjedő elemzéssel személyre (és színre) szabhatod a gardróbod!

Lágy Ősz színtípus

Megrendelés:


Bankkártyás fizetés:

A gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány tökéletes ajándék, akár magadnak is. 🙂
A könyv tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a lágy ősz színtípusnak szüksége lehet.

A digitális könyv ára 5 000 Ft.

Ha bankkártyával fizetnél, akkor kattints a “Fizetés” gombra.


PayPal-fizetés:

Lágy ősz digitális könyv

Gazdagon illusztrált, 46 oldalas digitális kiadvány, e-book Tartalmaz minden tudnivalót, amelyre a lágy ősz színtípusnak szüksége lehet.

5 000,00 Ft


Minden megrendelt könyvet e-mailben küldünk el, a feldolgozási idő 1 munkanap. Ha átutalással szeretnél vásárolni, akkor írj e-mailt a következő címre: dreamwardrobeinfo@gmail.com
vagy küldj üzenetet bármelyik közösségi oldalamon. Ha a rendelést követő 24 órán belül nem látod a fiókodba az e-könyv megérkeztét, akkor ellenőrizd a promóció és a spam mappát is. A könyvek digitális formátumúak, tehát nem nyomtatott formában, hanem pdf fájlként fogod megkapni.

Tartalomjegyzék:
Jellemzők
Színpaletta
Öltözködés

Jellemzők

Fontos! A színtípusok meghatározásánál az összképet vedd figyelembe, mert lehet, hogy bizonyos részletekben eltérsz az alábbi leírástól, mégis lágy ősz vagy.

A lágy ősz elsődleges jellemzője a LÁGY, másodlagos jellemzője a MELEG. Tehát jobban illenek hozzá a meleg színek. A kontraszt alacsony vagy közepes a bőre, a szeme és a haja között, színei összemosódnak. A bőre, a szeme és a haja meleg tónusú.

1. Szem

Lágy ősz színtípus szem

A lágy ősz szemei: zöld, világos mogyoró, vagy világosbarna színűek lehetnek, elmosódott, tört tónussal. Mint minden ősz típusnál, a lágy ősz íriszén is pontok, szabálytalan vonalak jelennek meg. Ha kék szeme van, akkor melegebb tónusú és szürkésebb.

2. Bőr

Lágy ősz színtípus bőr

A lágy ősz bőre világos vagy sötét árnyalatú (a bőrtípusok azonosítására szolgáló Fitzpatrick-skálán I-IV között). Bőre semleges, olíva vagy semleges – meleg árnyalattal rendelkezik – ami azt jelenti, hogy az arany és az ezüst is jól állhat, de az arany előnyösebb választás. A bőr tónusa bézses vagy aranyfényű. Ha élénk színt visel, akkor a bőre fénytelennek tűnhet, a valódi fekete színtől pedig sárgásnak látszik a bőre.

3. Haj

Lágy ősz színtípus haj
Lágy ősz színtípus haj színek

A lágy ősz haja az eperszőkétől az arany szőkéig és közép-barnáig terjed. Bármilyen árnyalatú is, a hajnak meleg tónusa van. A haján megjelenhet a napszítta hatás is.

4. Kontraszt

A haj/bőr kombinációjától függően, a jellemzők között alacsony vagy közepes a kontraszt szintje. Az alábbi képeken láthatod, hogy a haj sötétebb a bőrhöz képest, de a kontraszt így is meglehetősen alacsony. A képen nincsenek igazán világos vagy sötét területek, minden vonás kicsit szürkés.

Lágy ősz színtípus kontraszt

Lágy ősz vs. Lágy nyár

A lágy őszt könnyű összetéveszteni a lágy nyárral, mivel mindkét színtípusnál meghatározó a lágyság. Mindkét típus hasonlóan finom, elmosódott vonásokkal rendelkezik. A köztük lévő megkülönböztető tulajdonság a másodlagos jellemzőjük – a lágy ősz meleg, míg a lágy nyár hideg színtípus. A lágy ősz színeiben magasabb koncentrációban jelenik meg a sárgás, mézes tónus. A lágy nyár vonásai szelídebb, még lágyabb tónussal rendelkeznek, szürke és olíva árnyalatokkal.

ALTÍPUS TESZT
Ha nem vagy biztos abban, hogy melegebb vagy hidegebb-e a megjelenésed, könnyen megtudhatod a következő módszerrel:
Természetes nappali fényben, smink nélkül, tarts egy szürke színű ruhát, anyagot az arcodhoz. Ha a szemed szürkésnek tűnik (még akkor is, ha zöld vagy barna), akkor valószínűleg lágy nyár vagy; ha zöld, mogyoró vagy olíva tónusú, akkor inkább lágy ősz vagy. A lágy ősz szeme a sok sárgás, mézes, arany árnyalat miatt nem tűnhet szürkének.

Lágy ősz színtípus

A színpaletta

A lágy ősz a sáros, földes táj szezonja, finom átmenetekkel teli. A színek tekintetében a következő képek reprezentálják a lágy és ködös színeket, amelyek a lágy ősz színpalettájának részét képezik:

Lágy ősz színpaletta

A lágy ősz elsődleges jellemzőihez hűen a színek lágyak és puhák, hogy megfeleljenek a színtípus természetes kontrasztszintjének, amely alacsony/közepes. A színpaletta alacsony telítettségű, alacsony/közepes kontrasztú színeket tartalmaz, amelyek se nem hidegek, se nem túl melegek. Ez azt jelenti, hogy a palettáról hiányoznak olyan színek, mint a meleg ősz narancssárgája vagy a sötét őszi paletta mélyebb színei. Ehelyett a lágy őszi paletta finom színeket tartalmaz – például khakit, a világos sárgát és barackot.

Lágy ősz színtípus paletta
Szeretnél személyre szabott elemzést? Ajándékozd meg családtagjaidat vagy saját magadat!
A részletekért kattints a képre:
Digitális szín- és stíluskalauz

Színdimenziók

A szín három dimenziójában a lágy ősz a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Színárnyalat (HUE):

A lágy ősz másodlagos tulajdonságának köszönhetően a színek a skála meleg vége felé hajlanak, de nem a legmelegebbek. Ez azt jelenti, hogy több sárga árnyalatot tartalmaznak, mint kéket. Következésképpen a palettán kevesebb kék árnyalatot találunk, és ezek a kék színek is melegebbek. Kék helyett több zöld és barna szín jellemzi a palettát.

Érték (VALUE):

A lágy ősz elsődleges jellemzőjének köszönhetően a színek összességében közepes értékűek – vagyis se nem világos, se nem sötét a paletta. A legtöbb szín valahol az értékskála közepére esik.

Telítettség (CHROMA):

A lágy ősz színpalettája alacsony telítettségű. Ez azt jelenti, hogy a színek nem élénkek. Az árnyalatok nagyon lágyak, törtek, szürkések, egyáltalán nem telítettek.

Testvérpaletták

A lágy ősz a lágy nyár és a meleg (valódi) ősz között helyezkedik el a színtípus kördiagramján. A paletta közel van az nyárhoz, ezért a színek világosabbak és kevésbé melegek, mint a meleg ősz színei. A lágy nyárhoz képest a színek melegebbek, de egyébként hasonlóak – mindkét színtípus színei közepes értékűek és törtek. A sötét ősz palettájához képest a színek ugyanúgy a semleges-meleg árnyalatok, de egyben lágyabbak és lényegesen világosabbak is. A lágy nyártól és a meleg ősztől is kölcsönözhet színeket, mivel elég közel állnak egymáshoz. A lágy nyári palettáról válaszd a melegebb árnyalatokat – például a Peony-t vagy a Garnet Rose-t. Míg a meleg őszi palettáról válaszd a világosabb színeket – például a Muskmelon-t vagy a Fern-t.

Öltözködés

Lágy ősz színtípus
Ősz színtípus
Lágy ősz színpaletta
Lágy ősz öltözködés
Lágy ősz alapdarabok

Alapdarabok

Színtípus könyv
Lágy ősz ruhatára
Lágy ősz gardrób
Lágy ősz alapdarabok
Lágy ősz színpaletta
Lágy ősz színtípus
Ősz színtípus
Lágy ősz színpaletta
Lágy ősz öltözködés
Lágy ősz alapdarabok

Színkombinációk

Fontos! Bizonyos színkombinációk előnyösebbek, mint mások, ugyanakkor a színpaletta bármely színét kedved szerint kombinálhatod egymással.

A lágy ősz finom megjelenését elnyomja a túl magas kontraszt. Ezért a legjobb színkombinációk azok, amelyek kiegészítik egymást. Ezenkívül, mivel a természetes színkontrasztja alacsony/közepes – előnyös, ha a színkombinációk ezt tükrözik. A természetes megjelenésében fellelhető kontrasztot tükröző színkombinációk viselése kiegészíti a természetes adottságokat, és ezáltal harmonikus lesz a megjelenés. Ez azt jelenti, hogy a kombinálni kívánt színeknek nem szabad kontrasztban lenniük egymással. Ideálisak a monokróm színsémák, például a világos barack a sötétebb barack színnel. A kontraszt hiánya kiemeli a természetes megjelenés színeinek gyönyörű, finom fokozatosságát. Egy másik lehetőség az, hogy a szomszédos árnyalatokat kombináljuk, például a világoskéket zöldeskékkel. További remek választás a semleges színeket sötétebb kiemelő árnyalatokkal, vagy fordítva viselni. Színeid semleges-meleg árnyalatúak, tehát keverheted a hideg és meleg színeket is, de a meleg tónusok legyenek túlsúlyban. Érdemes kerülni az erősen kontrasztos színkombinációkat – vagyis a színkörön egymással szemben álló színeket.

Sötét és világos színek

A természetes színed lágysága miatt az igazi fekete színt a legjobb elkerülni. Az arcod közelében lévő fekete szín idősebbé teszi, és elnyomja a finom megjelenésed. Helyette sok más sötétebb színt választhatsz, a palettában a feketéhez legközelebb álló szín egy meleg, púderes sötétszürke.
Az igazi fehér szintén túl kemény szín, és jobb, ha helyette inkább sárgásabb árnyalatot választasz.

Kerülendő színek

A fehéren és a feketén kívül a lágy ősz kerülje a túl sötét színeket – például az intenzív lilát–, amelyek elnyomják finom megjelenését. A nagyon élénk színek – például a narancsok – szintén ütköznek a természetes lágy, tört színekkel.

Minták

A legjobb minták azok, amelyek csak lágy őszi színeket tartalmaznak – mint az alábbi első példában. Ha egy minta diszharmonikus palettából tartalmaz néhány, de kevés színt – mint a második példában, akkor viselheted azt is. Az utolsó példa túl sok diszharmonikus színt tartalmaz (élénk és hideg), ezért nem a legjobb választás.

Lágy ősz minta

Mivel a természetes színezeted közepes kontrasztú, válassz olyan mintákat, amelyek tükrözik ezt a természetes közepes kontrasztszintet. Az alábbi példában mindkét minta ideális a lágy ősz számára. A második minta azonban kontrasztosabb, ezért kevésbé előnyös.

Lágy ősz minta

A lágy ősz legjobb mintái természetesek és lágyak, ilyen például az ovális formák, a levelek, növényi minták. Mivel ez a színtípus közel van a nyárhoz, ezért az apró virágminta is remek választás. A printek legyenek kicsik és laza elrendezésűek. Kerüld a nagy elemeket és a merev, négyzet alakú geometriai mintákat – mint az első példában.

Lágy ősz minta

Ékszerek

A lágy nyárhoz hasonlóan a lágy ősz viselhet meleg és hideg színű ékszereket is. Mivel a bőröd semleges, semleges–meleg, ezért az arany áll a legjobban. Aranyból válaszd a világosabb árnyalatút, és inkább sárgát, mint narancsba hajlót. A mély, gazdag arany túl nehéznek tűnik rajtad, a narancssárga pedig túl meleg. Jól áll az ón, a bronz, a fehérarany és a lágy rózsaarany. A fémek színe legyen tompább, csiszolt, szaténos fényű, valamint lehet antikolt is, amennyiben nem fekete. Kerüld a túl fényes ékszereket, mert elnyomják lágy vonásaid. Hordhatsz természetes anyagból készült ékszereket is, például fából készületeket.

Lágy ősz ékszerek

A lágy őszhöz a legjobban a különböző sárga árnyalatú drágakövek illenek, például a borostyán és a citrin. További remek választás a labradorit, rodokrozit, jáspis, türkiz és a korall. Arra figyelj, hogy a felületek ne legyenek túlságosan csiszoltak, tiszták és fényesek.

Lágy ősz ékszerek
Lágy ősz drágakövek

Hajszínek

A teljes hajfesték termékajánlót a professzionális festékekkel, valamint a rúzs, pirosító és szemfesték termékeket márkával és színkóddal a színtípus könyvedben találod.

A hajfesték kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a dobozon általában világosabb szín szerepel, mint amit kapni fogsz, így érdemes 1-2 árnyalattal világosabbat választani. Világosításnál javasolt fodrászra bízni a műveletet, hogy egészséges maradjon a hajad.

Leave a Reply

%d bloggers like this: