A francia kapszulagardrób

Az 5 darabos francia kapszulagardrób

Mi legyen akkor, ha a hagyományos kapszulagardróbot nem neked találták ki, túl macerás, mégis szeretnél tudatosan és fenntartható módon kialakított, ám stílusos gardróbot?

A megoldás az 5 darabos francia kapszulagardrób!

Francia kapszulagardrób
Alapdarabok

A koncepció lényege, hogy minden szezonban csak 5 darabot vásárolhatsz. Ez lehet a tavaszi–nyári és az őszi–téli szezonra 5–5, tehát évi 10 új holmi, vagy évszakonként 5, ebben az esetben évi 20 újdonság.

Az 5 darab lehet bármi, ami illik hozzád és a stílusodhoz, statement ruha, designer táska, azzal a megkötéssel, hogy időtálló darabokba fektess, amelyeket sokáig hordanál.

A vásárlási korlát alól kivételt képeznek az alapdarabok, ezekből annyit veszel, amennyi szükséges. Az 5 darabos francia gardrób ugyanis rájuk épül. Ha a kiszemelt alapdarab ára meghaladja azt az összeget, amelyet általában költenél rá, akkor beleszámít az 5 darabba.

Az itt található alapdarab lista alapján elkészítheted a sajátodat, személyre szabva. A személyre szabás nagyon fontos, mert ami valakinek nélkülözhetetlen, arra lehet, hogy neked semmi szükséged.

Ha mindent kipipáltál az alapdarab-listán, kezdődhet a gardróbépítés egyik legszórakoztatóbb mozzanata, az 5 új darab kiválasztása!

Példa az 5 darabos francia kapszulagardróbra:

Francia kapszulagardrób
Alapdarabok

Figyelj arra, hogy a szezononkénti 5 új darab passzoljon a meglévő ruháidhoz. Az aktuális trendeket követő ruhákból is próbálj olyat választani, ami nem egy szezonos lesz, évekig örömmel viseled. Ha például egy trendszín remekül illik a színtípusodhoz, stílusodhoz, akkor érdemes arra fókuszálni és több ruhát is beszerezni, klasszikus, időtálló fazonokban. Például én szeretem a levendulát, illik a színeimhez, most tavasszal-nyáron divatos is volt, egy szoknyát és egy kardigánt is találtam. Nem semleges színek, de tudom, hogy akkor is hordom majd, ha véget ért a trend.

Határozd meg a költségkeretet, és tartsd is magad hozzá. Ne feledd, ez koncepció tudatosságot és tervezést igényel, ne siess, haladj megfontoltan. Az eredményét egy–két év után látod majd igazán, a gardróbod csodás ruhákkal lesz tele.

Inspirációul megosztom, hogy néz ki jelenleg az én 2021-2022-es őszi/téli kívánságlistám. Hangsúlyozom, hogy kívánságlista, tehát képlékeny, 2-3 darabot fogok valószínűleg megvenni. A listán több a kiegészítő, mint a ruha, de ha kijönnek az új kollekciók, ez változhat. Igyekszem ugyanakkor mindig jól átgondolni, hogy szükségem van-e az adott darabra, hányszor fogom viselni, így sikerül az impulzus-vásárlásokat minimalizálni.

Francia kapszulagardrób
Alapdarabok
Kívánságlista

1. Fekete dinner jacket, Zara. Ez állandó fazonnak számít a Zarában, különböző színekben elérhető, évről évre halogatom, mire megvenném leárazva elfogy, de talán idén.
2. Navy merino gyapjúpulóver, Benetton. Érzékeny a bőröm, de ez a típusú puha gyapjú nem irritál. Van egy ugyanilyenem más színben, kedvencem volt, de tönkrement, már nem tudom felvenni. Erre mindenképpen szükségem lesz, igazi alapdarab, nem számít bele az 5 új darabba.
3-4. Színes magassarkú, Solo Femme. Szeretem a monokróm szetteket, a gardróbom színpalettáján meghatározó a kék és a pink árnyalat, tehát ki tudnám használni mindkettőt. Nincs sok magassarkú cipőm, a márka pedig bevált már feketében, kényelmes. Már csak dönteni kell a két szín között.
5. Kék öv, Sézane. Kevés cég gyárt olyan jó minőségű és szép öveket, mint a Sézane. Az Artemis bestseller, derék- és csípőövként is használható (tehát ruhákhoz és nadrágokhoz is jó), a bézs nagy kedvencem. Jelenleg nem kapható kékben, kívánságlistára tettem.
6. Barna öv, Isabel Marant. Tetszik a szokatlan formája, az ára kevésbé, így ezt nem valószínű, hogy beszerzem.
7. Fukszia öv, Versace Jeans Couture. Az élénk szín és a díszes csat fogott meg, de a márkajelzés túl nagy rajta, meggondolom, csak jelentősen leárazva veszem meg, mert kevésbé tudnám kihasználni a színe miatt. A három övből max. 1 jöhet.
8. Táska, Chloé Mini Marcie. A klasszikus barna is régóta kívánságlistás, de fáradt rózsaszínben még jobban illene a gardróbomba. Ez a szín 2021 tavaszán jelent meg, limitált. Egy jó second hand deal-re várok, így akár évekig a listán pihenhet.

A következő bejegyzés arról szól majd, hogyan készülj a nyaralásra, milyen mini- kapszulagardróbot vigyél magaddal, hogy be is férjen minden a bőröndbe és ne is legyenek unalmasak a szettjeid. Kövess Facebook-on és iratkozz fel a hírlevélre a főoldalon, hogy ne maradj le semmiről.

Leave a Reply

%d bloggers like this: