Télikabát vásárlási útmutató

Nyakunkon a hidegebb időjárás, eljött az ideje, hogy elővegyük a kabátokat vagy elgondolkodjunk egy új darab beszerzésén! A kabátok prominens helyet foglalnak el a téli kapszula-gardróbunkban. Pufidzseki vagy gyapjúkabát, bármelyikről van is szó, olyan kabátot szeretnénk, amely tökéletesen illik a testalkatunkhoz, stílusunkhoz, gardróbunkhoz és színeikhez, és nem mellesleg meleg is. Nem olcsó ruhadarabról van szó, ezért érdemes időt szánni arra, hogy megtaláljuk azt a kabátot, amely évekig jó szolgálatot tesz.
Olvass tovább, és fedezd fel, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az új télikabát kiválasztásakor!

Télikabát vásárlási útmutató
TARTALOM
A télikabát ára
Nézz szét a szekrényedben!
Hol vásárolj?
Milyen fazont válassz?
Mire figyelj az illeszkedésnél?
Milyen hosszú legyen a kabát?
Játssz az arányokkal!
Milyen anyagot válassz?
Milyen színt válassz?
Mit viselj a kabát alatt?
Milyen cipővel kombináld a kabátot?

A télikabát ára

A stílusos és meleg/funkcionális télikabát vásárlása komoly kiadás. A télikabátok ára 10.000 – 300.000 Ft között mozog, attól függően, hogy milyen kabátot tervezel vásárolni. Bizonyára te is észrevetted, hogy az árak évről évre magasabbak. Nagyon gyakori, hogy egy tisztán poliészter kabátnak is 30.000 Ft felett van az ára. Egy olyan luxus-minőségű kasmír kabát, amelyeket például a Max Marában, vagy más dizájner üzletekben találsz igazi befektetés, de sokan nem engedhetik meg maguknak. Érdemes azonban a szemléletet kisebb pénztárcával is követnünk, és befektetésként tekinteni a kabátra. A cél az, hogy hosszú távon a legjobb értéket kapjuk meg. Erre a legjobb módszer a viselésenkénti ár kiszámolása. Magyarországon a télikabátot minden évben 4-5 hónapig viseljük, ha hetente háromszor-négyszer ugyanazt a kabátot hordod, akkor egy évben 80-szor veszed fel. Ha klasszikus, jól szabott darabot vettél, ami nem megy ki a divatból, akkor legalább 5 évig hordhatod, ekkor már 400-szor viselted. Így például egy 80.000 Ft-ért vett kabátnak 200 Ft lesz a viselésenkénti ára. Persze a valóság az, hogy egy jó minőségű télikabátot több mint 5 évig, akár 10 évig is hordhatsz. Nem arra akarlak biztatni, hogy költs a kereteden felül, és vegyél drága kabátot, hanem hogy gondold át ezeket a szempontokat és hosszú távra tervezz. A pénztárcádnak megfelelő legjobb minőséget válaszd, hozz megfontolt döntést!
Ha spórolni szeretnél és tudsz várni, akkor a legjobb időszak a vásárlásra a január-február. Nem hiszem, hogy újat mondok, de ekkor kedvezőbb áron szerezheted be a minőségi kabátokat is. A másik opció, bár időigényesebb és türelmet igényel, a second hand, csodás darabokat foghatsz ki és környezettudatos lépés is.

Nézz szét a szekrényedben!

Az árkategória meghatározása után a második lépésben nézzük meg, hogy milyen a gardróbunk. A legfontosabb kérdés a stílusod és az életmódod. Casual vagy elegáns stílusban öltözöl? Sportcipőt vagy csizmát viselsz? Kapucnis pulóvert vagy blézert hordasz többet? A szövetnadrágot vagy a farmert preferálod? Ezeket a kérdéseket fontos feltenni magadnak, mielőtt döntést hozol az új kabátot illetően, mert annak illenie kell azokhoz a darabokhoz, amelyek már megvannak. Mivel egy új kabát vásárlása befektetés, meg kell győződnöd arról, hogy kiegészíti majd a meglévő ruháidat. Ha elegáns a stílusod, és például gyapjú- vagy kötött ruhákat viselsz magas szárú csizmákkal télen, akkor egy jól szabott szövetkabátra van szükséged. Ha a lazább megjelenést szereted, sokat vagy a szabadban, sportcipőt viselsz télen is, akkor egy meleg pehelykabát jobb választás. Ha olyan kabátot veszel, amely tökéletesen passzol a stílusodhoz és életmódodhoz, akkor azt azonnal be tudod építeni a ruhatáradba, nem kell gondolkodnod azon, hogy mivel kombináld!

Szövetkabát, Brooklyn Blonde
Sportos bőrkabát, VivaLuxury

Hol vásárolj?

Személy szerint én a legjobban a méretre készült egyedi darabokat szeretem, de tudom, hogy ez sokaknak nem opció. Hagyományosan a legjobb helyek, ahol a legtöbb télikabát márkát megtaláljuk azok a multibrand üzletek vagy webshopok. A fast fashion többnyire nem javaslom, de időről időre lehet találni 80% gyapjútartalmú kabátot is például a Zarában is, ami nem feltétlenül rossz vétel. Ha teheted, mégis válassz prémium minőséget, mint a Ralp Lauren vagy a Weekend Max Mara, akár second hand is megtalálod ebay-en. A márkánál sokkal fontosabb azonban, hogy milyen anyagból készült az adott kabát. Nekem jó tapasztalatom van a Benettonnal, de ott is vannak poliészter darabok, mindig meg kell nézni a címkén az anyagösszetételt. Néhány további jó minőséget gyártó márka: Barbour, Sézane, Drykorn.

Milyen fazont válassz?

Hogy jól fog-e állni egy kabát, abban a sziluett a döntő. A testalkatodtól függ, hogy melyik fazon lesz a legelőnyösebb. Mielőtt belemennénk az egyes testalkatok részleteibe, határozzuk meg, hogy mi a célunk! Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb esetben az elsődleges cél a hosszú és töretlen függőleges vonal létrehozása, és így a karcsúbb és magasabb test illúziójának megteremtése. Több klasszikus vonalvezetésű kabáttal is elérhetjük a fenti törekvést. Ilyen például a jól szabott H-alakú gyapjúkabát. Előnyös, mert hosszú függőleges vonalat hoz létre, másrészt a gyapjú mindig prémium minőségűnek néz ki és finom ízlésről tesz tanúbizonyosságot. Hasonlóan remek választás az átlapolt kabát, mert szinte minden testalkat számára előnyös. Mivel az övvel szabályozhatod a bőségét, ezért nagyobb hassal is kényelmesen viselhető. Csodásan áll, ha a derekad karcsúsítanád vagy hangsúlyoznád az öves fazon. Nem téli, de egy klasszikus ballonkabát is igazán jó befektetés, bármilyen méretű vagy magas is légy. Számos oka van, hogy soha nem megy ki a divatból, sokoldalú és funkcionális. Felveheted casual és elegáns ruhákkal is, letisztult megjelenést kölcsönöz, belesimul bármilyen stílusba. A jól szabott maxi kabát sem hiányozhat egy stílusos ruhatárból! Egyrészt extra hosszú függőleges vonalat eredményez, másrészt több szoknyahosszal is viselhető (erről alább bővebben).

H-vonalú kabát, Extra Petite
Átlapolt kabát, Pinterest
Ballonkabát, Pinterest
Maxi kabát, Pinterest
A legjobb kabátok körte alakra

A körte testalkat számára a legelőnyösebbek az A-vonalú, tehát bővülő fazonok. Mivel a körte alakú nők szélesebbek a csípő területén, az A-vonalú kabátok szépen keretezik a domborulatokat, nem akadályozzák a mozgást. A bővülő fazon a teltebb combokat is palástolja. A kabátot kombináld slim nadrággal és magas szárú csizmával! A karcsú derekat kiemelik az öves kabátok is. A legjobb hosszúság pont a csípő és a comb felső része alá ér. Válassz sötét színeket, hogy sziluetted karcsúbbnak tűnjön, és hangsúlyozd a felsőtested nagy hajtókákkal, széles gallérokkal, kétsoros gombolással.

A-vonalú kabát
Átlapolt kabát
Kétsoros gombolású kabát
Öves bélelt kabát
A legjobb kabátok homokóra alakra

Homokóra alakra a derékhangsúlyos és átlapolt fazonok a legszebbek. Ha szélesebb a mellkasod, az elől nyitottabb kabátok kényelmesebbek lesznek, de hidegben viseld vastag sállal. Azok a kabátok a legelőnyösebbek, amelyek követik a test természetes sziluettjét.

Öves kabát
Átlapolt kabát
Irha kabát
Öves pehelykabát
A legjobb kabátok alma alakra

Az almákon is jól működik a H-alakú sziluett. Hosszú függőleges vonalakat hoz létre, amelyek megváltoztatják az alma testének kerek formáját, és kevésbé hangsúlyozzák a középső területet, ahol szélesebb. A kabát érjen a csípőd alá. A gombolás kezdődjön a mellrész alatt, hogy karcsúsítsa a derekat. Figyelj arra is, hogy a kabátod egysoros gombolású legyen.

Átlapolt kockás kabát
Egyenes kabát
Egysoros gombolású kabát
Karcsúsított pehelykabát

A legjobb kabátok egyenes alakra

Az egyenes testalkaton is jól áll a H-alakú sziluett, valamint a bővülő vagy karcsúsított fazon is. A hosszabb, a térd alá érő szabások megnyújtják és karcsúvá teszik a testet, különösen, ha nyitottan viseled. Az övek nagyszerűek a derékvonal meghatározására. A díszítés a váll-, a mell és a csípővonalán rendkívül előnyös – például nagy gallérok, övbujtató, zsebek, mandzsetták, hajtások -, mert volument adnak az egyenes testhez.

Öves kabát
Puffos ujjú kabát
A-vonalú kabát
Átlapolt kabát
A legjobb kabátok fordított háromszög alakra

A fordított háromszög számára az olyan kabátok az ideálisak, amelyek elvonják a figyelmet a széles vállakról, kiegyenlítik a vonalakat. Így a csípőt szélesítő és egyben a derekat kiemelő kabátok a legelőnyösebbek. Ezt a hatást azokkal a fazonokkal érhetjük el, amelyek a csípővonal felé szélesednek, vagy a csípőnél hangsúlyosak. Az öves és a derekat kiemelő kabátok megteremtik a karcsú derék illúzióját. A hatás fokozása érdekében választhatsz sötétebb színű kabátot. Kerüld a részletgazdag, díszített vállakat – például a válltömést, a nagy hajtókákat és a kétsoros kabátokat. Óvakodj a nagy galléroktól, amelyek szélesítik a felsőtestet.

Fodros ujjú kabát
Karcsúsított kabát
Nagy zsebes kabát
Dísze ujjú kabát

Mire figyelj az illeszkedésnél?

Mint minden ruhadarabnál, a kabátoknál is rendkívül fontos az illeszkedés. Mivel egy télikabát nagy testfelületet takar, ha nem passzol a vonalainkhoz tökéletesen, túl nagy, akkor úgy fogunk kinézni, mintha nem mi viselnénk a kabátot, hanem a kabát viselne minket. A másik eset, ha túl szűk a kabát, akkor nem csak kényelmetlenül fogjuk magunkat érezni, de még a mozgásban is akadályozhat. A vállrész illeszkedése a meghatározó. Hasonlóan a blézerekhez, a kabátoknál is kulcsfontosságú a váll szélessége. A kabát vállrészének a vállcsontunkig kell érnie. Van persze kivétel, de a hagyományos szabású kabátoknál erre érdemes törekedni. Az ujjhossznál arra figyelj, hogy érjen a csuklócsontod alá, de ne legyen hosszabb, mint a hüvelykujjad kiindulópontja. A kabát bőségét sok szempont befolyásolja, attól is függ, hogyan öltözünk alá, milyen a testalkatunk, erre általános érvényű szabály nincs, de azt érdemes figyelembe venni, hogy az oversize szabások többnyire szélesítenek.

Jól szabott kabát, Brooklyn Blonde
Túl oversize kabát, Pinterest
Oversize, de megfelelő méretű kabát, Brooklyn Blonde
Túl oversize kabát, Pinterest

Milyen hosszú legyen a kabát?

Szintén sok szempont befolyásolja: magasság, testalkat, alkalom, időjárás. Ha megengedheted, akkor érdemes többféle hosszúságú kabátot is beszerezni. Enyhébb időben viselhetsz rövidebb, minimum csípőcsontig érő kabátot, de a mínuszokban mindenképp takarja a feneked a kabátod, legyen hosszabb! A rövid, köldökig érő crop fazonoknak télikabát formájában nem igazán látom értelmét, nehéz megfelelően felöltözni hozzá. A klasszikus szövetkabátok alja a térd és a vádli közé esik, de a maxi, illetve a térdig érő fazonok is működhetnek, válassz a testalkatodhoz és magasságodhoz legjobban passzoló hosszt!

Rövid szövetkabát, Pinterest
Térd fölé érő kabát, VivaLuxury
Klasszikus kabát, Pinterest
Maxi kabát, Pinterest

Játssz az arányokkal!

Ismered az aranymetszeti arányt? A divatban is csodásan alkalmazható, mert olyan megjelenést eredményez, ami az emberi szem számára esztétikailag a legvonzóbb. Miről is van szó? Röviden az 1/3 és 2/3 arányról. Ez a „harmadok szabálya” néven is ismert koncepció.
Egyáltalán nem bonyolult, nézzünk néhány példát! Ha egy térdig érő kabátot viselsz, akkor ha nadrággal kombinálod, létrehozod a 2/3 és 1/3 arányt (2/3: kabát, 1/3: nadrág). Ha a kabátot szoknyával vagy kötött ruhával hordanád, akkor a szoknya vagy ruha nem lehet hosszabb a kabátnál, ha tartani akarod az arányt.
Ha egy rövid, csípőig érő kabátot vagy bőrdzsekit skinny farmerral és magas sarkú cipővel kombinálsz, akkor megteremted az 1/3 és 2/3 arányt (1/3: kabát, 2/3: nadrág+cipő).

Persze el lehet térni részletekben, de ha ezekre az arányokra törekszel, akkor magasabbnak és karcsúbbnak fogsz látszódni. Télen gyakran látunk olyan outfiteket, amelyek nem a legelőnyösebbek a viselőjének. Sokan kombinálják a rövidebb pufidzsekit hosszabb pulóverrel, hogy ne fázzanak. Azzal semmi gond, ha kilóg kicsit a felső a kabát alól, főleg, ha a nadrággal megegyező színű, de rendkívül slampos összhatást érhetünk el, ha például térd fölé érő pulóverrel, vagy hosszú kardigánnal viseljük a rövid kabátot. Ezzel a megoldással alacsonyabbnak és tömzsibbnek nézünk ki, súlytól és magasságtól függetlenül. Mi a megoldás? Több lehetőségünk is van, ha elkerülnénk a slampos megjelenést. Vehetünk hosszabb, tér fölé érő kabátot vagy a rövid pufidzsekinket rövidebb pulóverrel, magas derekú nadrággal kombináljuk.
A másik problémás ruhadarab a szoknya. A miniszoknyával könnyebb a dolgunk, kombináljuk magasabb szárú csizmával, és hosszú kabáttal. A midi és maxi szoknyák esetében szintén jó megoldás, ha teljesen elfedi, vagy max. 10 centire látszik ki a szoknya. A másik lehetőségünk, hogy rövidebb kabáttal kombináljuk 1/3 – 2/3 arányban.

2/3 és 1/3 arány
2/3 és 1/3 arány
(majdnem) 1/3 és 2/3 arány
1/3 és 2/3 arány

Milyen anyagot válassz?

Az anyagválasztás nagy hatással van a megjelenésedre és a komfortfokozatra. Mint arról már szó volt, érdemes nemes, jó minőségű, természetes anyagokat viselni, mint a merinó gyapjú, moher vagy a kasmír. A kevertszálas anyagok is lehetnek tartósak és minőségiek, de a gyapjútartalom legyen magas (70-80%). Télen fontos a megfelelő hőtartás, ezért is remek viselet a gyapjú. A márkák gyakran megvezetik a vásárlót, 10-20%-os gyapjútartalmú kabátokat is neveznek gyapjúkabátnak és árulják 100.000 Ft felett. Mindig ellenőrizd az anyagösszetételt! Az elegáns szövetkabátok béleltek, a béleletlen fazonok casualabb hatásúak.

Gyapjú
Moher
Kasmír
Gyapjúkeverék

Milyen színt válassz?

A gardróbod fekete, szürke vagy bézs színű darabokra épül? Nem vagy egyedül. Miért? Valószínűleg azért, mert a semleges színek a legbiztonságosabbak és a legkönnyebben kombinálhatóak. A színeket azonban télen se felejtsd el! Egy, a színtípusodnak megfelelő, élénkebb színű kabáttal feldobod a szürke hétköznapokat. Ha több kabátod is lehet, az egyik legyen színes vagy mintás, például remekül kombinálható egy világoskék vagy púderpink kabát, vagy egy mély lila vagy burgundi, illetve egy klasszikus kockás vagy tyúklábmintás darab!

Fekete
Szürke
Bézs
Fehér
Világoskék
Navy
Burgundi
Pink
Kockás
Halszálkás
Tyúklábmintás
Tyúklábmintás

Mit viselj a kabát alatt?

Ha megtaláltad az új kedvenced, még nem vagy kész. Az is számít, mit viselsz alatta! Ha nem szereted keverni a stílusokat, akkor például egy jól szabott gyapjúkabátot, ami már önmagában elegáns megjelenést kölcsönöz, érdemes kasmírpulóverrel, slim nadrággal vagy szoknyával, és csizmával viselni. Ugyanezt a kabátot viselheted ruhával, szoknyával és térd fölé érő csizmával is. Farmerral kombinálva lazább, hétköznapibb lesz a hatás. Ha pufi- vagy pehelykabátot vettél, akkor is számtalan lehetőséged van. Kombinálhatod pulóverrel és farmerral, kötött ruhával és leggingsszel, csizmával vagy hótaposóval.

Természetesen kevésbé konzervatív megközelítést is alkalmazhatsz. Viselheted az elegáns kabátot casual darabokkal, sport luxe stílusban. Fordítva szerintem kevésbé működik, tehát egy sportos dzseki nem harmonizál egy nadrágkosztümmel, de különbözőek vagyunk, kísérletezz bátran!

Elegáns outfit, Lombard and Fifth (fehér térdcsizmával is működik!)
Szövetkabát lazább kapucnis felsővel, Lombard and Fifth

Ne csak vastag, chunky pulóverekben gondolkodj, ha hidegre fordul az idő! Egyrészt, ha mély a pulóver karöltője, akkor nem lesz kényelmes kabátot venni rá, másrészt vékonyabb rétegekkel is elérhetjük ugyanazt a hőhatást. A lényeg, hogy természetes, gyapjútartalmú darabokat válasszunk. Nekem az alábbiak váltak be:

Milyen cipővel kombináld a kabátot?

Az outfitünk egyik legfontosabb eleme a cipő. A stílusa mellett télen a funkcionalitásra hatványozottan érdemes figyelni. Klasszikus választás egy térdmagasságig érő csizma, amely szinte az összes fazonú kabáthoz illik. Arra figyelj, hogy a hegyes vagy a lekerekített orr divattól függetlenül előnyösebb, mint a szögletes, mert hosszabb függőleges vonalat teremt. Bokacsizmára is szükséged lesz, de trükkösebb a viselése, mint gondolnád. Nagyon könnyen lerövidítheti a lábat. Az egyik legjobb megoldás, ha azonos színű nadrággal viseled monokróm szettben. Népszerűek a hótaposók és jelenleg a platformos csizmák is, amelyek lazábbá teszik a look-ot. Amikor csizmát veszel a kabátodhoz, akkor mindenképpen vedd figyelembe a kabát hosszát. Egy feltűnő, nagy volumenű, prémes szegélyű cipőt például rövidebb vagy karcsúbb kabáttal kombinálj. Ha egy maxi, bővülő pufi kabáttal veszed fel, túl sok volument adsz az alsótestedhez. A letisztult megjelenés mindig stílusosabb.

Térdcsizma, Pinterest
Bokacsizma, Pinterest
Casual outfit, VivaLuxury
Casual outfit, Pinterest
Hótaposó rövid kabáttal, Pinterest
Hótaposó hosszú kabáttal, Pinterest

Leave a Reply

%d bloggers like this: