Hogyan döntsd el, hogy melyik színtípushoz tartozol? – Színtípus teszt

Gondolkodtál már azon, hogy ha belenézel a tükörbe, akkor vannak olyan színek, amelyektől ragyogsz, és vannak olyan árnyalatok, amelyekben betegnek vagy fáradtnak látszol? Útmutatónk segítségével megtalálhatod azt a színpalettát, amely nem elnyomja vagy elrejti, hanem kiemeli szépséged.

Színtípus teszt
Színtípusok
Színtípus meghatározás
Milyen színtípus vagyok?
Színtípus teszt
Színtípus meghatározása könnyedén
Színtípus teszt

Az évszakokra épülő színelemzés régóta népszerű, gazdag szakirodalma van. A módszer célja az, hogy segítsen felfedezni azokat a színeket és árnyalatokat, amelyek a bőr, a szem, és a haj tónusát figyelembe véve, a legjobban állnak.
Önmagadat is elemezheted, de ha bizonytalan vagy, szakemberhez is fordulhatsz.

A színtípus meghatározása egyrészt segít, hogy vásárláskor könnyebben válogass a színek között, másrészt a meglévő darabjaidból olyan új kombinációkat alkothatsz, amelyekre még nem gondoltál. Megkönnyíti a kapszulagardróbod összeállítását is, ha tudod, hogy milyen színekre érdemes építened.

A továbbiakban betekintést nyerhetsz a 12 évszakos módszer rejtelmeibe és meghatározhatod saját színtípusod. Nem is olyan bonyolult, mint elsőre tűnik!

TARTALOM
A NÉGY ÉVSZAK
MI JELLEMZI A NÉGY FŐ TÍPUST?
A SZÍNTÍPUS MEGHATÁROZÁSA
– Hogyan állj neki?
– A 6 szín-aspektus
– 1. színdimenzió: HUE – színárnyalat
– 2. színdimenzió: VALUE – intenzitás
– 3. színdimenzió: CHROMA – telítettség
MELYIK A TE SZÍNTÍPUSOD?

A négy évszak

Minden évszakhoz tartozik egy színspektrum, amelyből összeállítható egy-egy színpaletta. Az évszakoknak hangulatuk és domináns színei vannak:

A négy évszakos módszer
Színtípus meghatározás

Tavasz: Energia és optimizmus. Az ébredő természet, a tavaszi virágok, virágzó gyümölcsfák, a zöldellő rét színei. Az alapszíne a sárga, tavasszal a meleg színek dominálnak.

Nyár: A nap kifakítja a színeket, a nyári kék hűvösségével elmossa a kontúrokat. A homokszín, a fátyolos szürke, a türkiz- és sötétkék, a tengerzöld, a levendula, a mélyzöld árnyalatai mellett a gyümölcsök színei (málna, cseresznye) a meghatározóak.

Ősz: Az ősz a földszínek, a lehulló levelek, az érett gyümölcs-, és termésszínek ideje. Alapszíne a piros, továbbá narancssárga, sárga és barna tónusok jellemzik.

Tél: A táj jeges, szikrázó a fehérség. A tiszta, erős színárnyalatok és a fekete-fehér kontrasztja az uralkodó. Alapszíne a hűvös kék, kiegészülve az ékkövek ragyogó színeivel (piros, sárga).

Mi jellemzi a négy fő típust?

FONTOS! Ne aggódj, ha nem ismered fel magad a képeken. A továbbiakban részletes elemzést olvashatsz, amely segít majd meghatározni a saját színtípusod.

A négy évszakos módszer
Színtípus meghatározás
Színtípus teszt

A SZÍNTÍPUS MEGHATÁROZÁSA

Hogyan állj neki?

Nagy tükörben, természetes fénynél, jó megvilágítással tanulmányozd magad válltól felfelé. Ha természetes a hajszíned, akkor hagyhatod leengedve a hajad, de ha fested, akkor takard le. Úgy a legjobb, ha nincs rajtad smink, ami befolyásolhatná az elemzést. Összpontosíts a bőröd, a hajad és a szemed színére!

A következő három aspektust fogjuk vizsgálni:

 • HUE – színárnyalat
 • VALUE – intenzitás,
 • CHROMA – telítettség.

1. lépés:

A HUE – színárnyalat vizsgálata

Színárnyalat:

A színárnyalat (HUE) határozza meg a színcsaládot. Minden szín meleg vagy hideg. Minél több sárgát adnak egy színhez, annál melegebb lesz. Minél több kéket adunk egy színhez, annál hidegebb lesz.

 • Mit vizsgálj magadon? A meleg, a hideg vagy a semleges színek állnak-e jobban? A válasz attól függ, hogy meleg vagy hideg árnyalatú jellemzőid vannak-e.

2. lépés:

A VALUE – intenzitás vizsgálata

Intenzitás:

Kontraszt:

Az intenzitás (VALUE) jelöli a szín fényerejét. A színek intenzitása a sötéttől a világosig terjed. Minél több feketét adunk egy színhez, annál sötétebb lesz. Minél több fehéret adunk egy színhez, annál világosabb lesz.

 • Mit vizsgálj magadon? A sötét, a közepes vagy a világos színek állnak-e jobban? Mennyire kontrasztos a megjelenésed?

3. lépés:

A CHROMA – telítettség vizsgálata

Telítettség:

A telítettség (CHROMA) határozza meg egy a szín telítettségét. Megmutatja, hogy egy szín mennyire élénk/telített/tiszta vagy inkább tompa/lágy. Minél több szürkét adunk egy tiszta színhez, annál lágyabb lesz.

Mit vizsgálj magadon? A magas telítettségű, élénk színek állnak jól, vagy a szürkésebbek? A válasz attól függ, hogy milyen magas a jellemzőid természetes szürkesége.

Szeretnéd részletesebben megismerni a színtípusod? Magazinos útmutatóink segítségével nemcsak az általános jellemzőidet, a legjobb színeidet és színkombinációidat, mintáidat, valamint a legharmonikusabb hajszíneket és smink árnyalatokat fedezheted fel, hanem az átfogó, minden részletre kiterjedő elemzéssel személyre (és színre) szabhatod a gardróbod!

A gazdagon illusztrált, 25 oldalas digitális kiadvány tökéletes ajándék, akár magadnak is. 🙂 A részletekért kattints a képre:

A 6 szín-aspektus

Mielőtt nekilátunk a színtípusunk meghatározásának, ismerkedjünk meg a 6 szín-aspektussal, valamint az elsődleges és a másodlagos tulajdonságok fogalmával.

Az elsődleges tulajdonságok a legnyilvánvalóbb jellemzőid, amikor magadra nézel. A színtípus meghatározásánál a legfontosabb jellemző, ez pedig azt jelenti, hogy a színeid a színdimenzió egyik szélső végén fognak elhelyezkedni.

A fent említett három színdimenzió a szín 6 tulajdonságát határozza meg, ezekből kerül ki az elsődleges jellemződ:

meleg vagy hideg (színárnyalat)
sötét vagy világos (intenzitás)
élénk vagy lágy (telítettség)

A másodlagos jellemzőid is jelentősen befolyásolják, hogy melyik típusba fogsz tartozni. A másodlagos jellemzőid színei a spektrum egyik szélső vége és középpontja között fognak elhelyezkedni. Tehát a színek legszélsőségesebb változatai túl soknak tűnnek majd rajtad. Például, ha a másodlagos jellemződ közepesen lágy, akkor a leglágyabb színek sápasztani fognak. A legjobb színeid lágyak, de nem a leglágyabbak.

Másodlagos jellemzőid az alábbiak egyike lehet:

semleges-meleg vagy semleges-hideg (színárnyalat)
közepesen lágy vagy közepesen élénk (telítettség)

A négy évszakos módszer
Színtípus meghatározás
A 6 szín aspektus

A harmadik szempont lehet az intenzitás vagy a telítettség, de nem lehet a színárnyalat. Ez a szempont nincs nagy hatással a színtípusodra, a jellemzőid közel lesznek a spektrum középpontjához.

FONTOS! Ne feledd, hogy bár minden egyes színdimenziót külön-külön vizsgálunk, a valóságban a dimenziók összekapcsolódnak. A meleg színek eredendően világosak, míg a hideg színek természetesen sötétek.
Tehát, ha a természetes színed melegebbek és világosabbak, akkor élénkebbek is lesznek. Ha melegebb és sötétebb színeid vannak, akkor automatikusan lágyabbak lesznek a színek.
Hasonlóképpen, ha a természetes színeid hidegebbek és sötétebbek, akkor élénkebbek is. Ha hidegebbek és világosabbak, akkor automatikusan lágyabbak.

TAVASZ: meleg + élénk → élénk
NYÁR: hideg + világos → lágy
ŐSZ: meleg + sötét → lágy
TÉL: hideg+ sötét → élénk

Most pedig nézzük meg mindhárom színdimenziót részletesen!

1. színdimenzió:
HUE – színárnyalat

A színárnyalat egy színcsaládot jelent (zöld, lila, narancs stb.), Bármilyen árnyalat lehet meleg vagy hideg szín (például mohazöld és fűzöld). Ami igazán érdekel bennünket, az a színárnyalat altónusa, aláfestése. Minél több sárgát adunk egy színhez, az annál melegebb lesz. Minél több kéket adunk egy színhez, az annál hidegebb lesz.

A sárga árnyalatú színek meleg, míg a kék árnyalatú színek hideg árnyalatnak számítanak. Tehát a mohazöld sok sárgát tartalmaz, míg a fűzöld több kéket. A semleges színek túlnyomórészt vörös tónusúak.

Színárnyalat:

Más szóval, a színeidnek ez az aspektusa határozza meg, hogy a meleg, a semleges vagy a hideg színekben nézel-e ki jobban. Ez attól függ, hogy a jellemzőid meleg (sárga), hideg (kék) vagy semleges (piros) árnyalatokkal rendelkeznek-e.

A teljes színárnyalat spektrum így néz ki:

Először a bőr tónusát fogjuk meghatározni. Minden arcvonásodnak ugyanaz az aláfestése. Figyelembe kell venni viszont azt is, hogy a bőrt az egyik legnehezebb elemezni, mert az aláfestés, tónus nem egy szemmel jól látható tulajdonság.

Határozd meg bőröd aláfestését, tónusát

Az emberi bőr árnyalata széles skálán mozog, a hófehértől az igazán sötétig. Ugyanakkor az, hogy világos vagy sötét a bőröd, itt nem releváns. A lényeg az, hogy meleg vagy hideg. Ez azért van így, mert a rossz színárnyalatú ruhák kiemelik a tökéletlenségeket, kiemelik az árnyékokat az arcodon, és egyenetlenné teszik a bőröd színét.

A bőr tónusának meghatározása tehát kulcsfontosságú, ha szeretnél a színtípusodnak megfelelő színekbe öltözni. De hogyan határozd meg, hogy meleg vagy hideg árnyalataid vannak-e?

A bőr külső színe és az aláfestése, altónusa közötti különbség

Sokan itt rontják el a színtípus meghatározását, mert túl nagy figyelmet fordítanak a bőr színére. Mi is pontosan a bőr színe? A bőr külső megjelenésének a színe: a bőr, a haj és a szem színe a melanin (fekete, kék, barna) és a karotin (sárga, narancs, piros) egyedi kombinációjának eredménye.
Ha például azt hitted, hogy a meleg színek állnak jól, mert sárgásabb a bőrszíned, tévedhettél is, mert az aláfestése, az altónusa ettől még lehet hideg is. Az aláfestés, az altónus a bőrtónus alapszínére utal. Ez bárhol lehet a hideg (kék) spektrum, a semleges (piros) és a meleg (sárga) spektrum között.
Bőrszíned így néz ki: altónus + a bőr külső színe = bőrszín.
Az aláfestés, altónus és a bőr külső színének keveredése zavart okozhat. Ezért meg kell értenünk, hogyan jelennek meg az altónusok a különböző külső színekkel keverve.
A bőröd altónusa az árnyalat skálán helyezkedik el valahol. A meleg altónus sárga, a hideg kék és a semleges vörös. Bár a zöld is semleges szín, nem tartozik a három alapszín közé. Senkinek sincs zöld altónusa – ez nem tévesztendő össze az olíva bőrrel.

A bőr aláfestésének, altónusának hőmérséklete:

A bőr külső színe az, amit kívülről látsz. A színe a nagyon világostól a nagyon sötét, mély árnyalatokig terjed, és elsősorban az etnikai hovatartozás határozza meg. Ha sminkelsz, akkor például az alapozóknál találkozhatsz azzal, hogy a különböző márkák a bőr színe szerint osztják fel a termékpalettájukat.

Az alábbiakban hat árnyalatát láthatod a bőr külső színének, a világos és a sötét között az érték-skálán.

A bőr külső színének értékei:

Ha kombináljuk a bőr külső színét és az altónusát, akkor megkapjuk a valódi bőrszínt. Más szóval, a bőr így néz ki:

Mint látható, a melegebb bőrtónusok sárgábbnak, a semlegesek rózsaszínűnek vagy vörösesebbnek, a hidegebbek pedig kékesnek tűnnek. Ahhoz, hogy megtaláld a saját árnyalatod, egyszerűen hasonlítsd össze a bőröd ezzel a diagrammal. Ha nem egyértelmű a bőröd altónusa, ne aggódj. Van egy jól ismert teszt, amely segít megtalálni.

Fém-teszt

A kérdés egyszerű: aranyban vagy ezüstben nézel-e ki jobban? Ha az arany illik hozzád, akkor meleg árnyalataid vannak. Ha az ezüst áll jól áll neked, akkor hideg árnyalataid vannak. Ha mindkettő jól áll, akkor semleges árnyalataid vannak.

Hogyan működik a teszt? Ha nagyon meleg vagy nagyon hideg az altónusod, akkor az ezüstre vagy az aranyra erősen negatív reakciót fogsz látni.

Ha nincs erős reakció egyik fém esetén sem, akkor a bőrszíned semleges. Ha az egyik fém némileg jobban néz ki rajtad, mint a másik, akkor a bőröd semleges-meleg vagy semleges-hideg altónusú.

Az aranyra vagy ezüstre adott reakciót két altónus ütközése okozza. A meleg bőr világos sárga árnyalatú. Ha valami ezüstöt teszünk a közelébe, az ezüst kék aláfestése betegesen zöldé teszi a bőrt (mert sárga + kék = zöld).
Hasonlóképpen, ha aranyat teszünk a hideg bőr közelébe, a sárga arany ütközik a bőr kék árnyalatával. Az eredmény ismét beteges, zöldes árnyalat lesz.

A semleges altónusnak nem lesz ilyen erős reakciója, mert az aláfestése vörös. Ebben az esetben a sárga arany összekeveredik a pirossal, hogy narancssárga legyen, a kék ezüst pedig a pirossal, hogy lilát kapjunk. A narancssárga és a lila egyaránt a színárnyalat skála részét képezi, és előfordul természetes altónusként. A zöld azonban nem lehet a bőr altónusa, ezért a zöld árnyalat betegnek mutat.

Az alábbi grafikonon láthatod a hatást, a bal oldalon a három tiszta altónust arannyal, a jobb oldalon pedig ezüsttel keverve:

A fémek hatása:

Az így kapott színek egészségesnek tűnnek, kivéve az első sor harmadik és a harmadik sor első színét. Ezekben a sárgát az ezüsttel, a kéket pedig az arannyal kevertük. Mindkét esetben az eredmény beteges, zöldes színű. Ezért nagyon fontos a megfelelő árnyalatú színek viselése.

I. Meleg altónusok

A meleg bőr világos sárga árnyalatú. A bőr külső színétől függően a meleg bőrszínek másképp néznek ki. De a sárga árnyalat mindig látható:

Meleg altónus:

Hogyan lehet észrevenni a meleg altónust? A nagyon meleg árnyalatú bőr nem tolerálja az ezüstöt, és erősen reagál rá. Az ezüst miatt a meleg bőr sápadtnak és zöldesnek tűnik (mert sárga + kék ezüst = zöld). Az arany azonban kihozza a természetes sárga aláfestést, és ragyogó bőrtónust eredményez.

Színtípus teszt
Eva Mendes aranyban
Színtípus teszt
Eva Mendes ezüstben
II. Hideg altónusok

A hideg bőr tiszta kék árnyalatokkal rendelkezik. A bőr külső színétől függően a hideg bőrszín másképp nézhet ki, de a kék árnyalat mindig látható:

Hideg altónus:

Hogyan lehet észrevenni a hideg altónust? A hideg altónusú bőr nem tolerálja az aranyat, és erősen reagál rá. Az arany miatt a hideg bőr furcsán sárgásnak vagy zöldesnek tűnik (mert kék + sárga arany = zöld). Az ezüst azonban kihozza a természetes kék árnyalatot, és egyenletes bőrszínt eredményez.

Színtípus teszt
Marion Cottilard aranyban
Színtípus teszt
Marion Cottilard ezüstben
III. Semleges altónusok

Ha a bőröd nem reagál erősen az aranyra vagy az ezüstre, akkor az altónusa közelebb áll a semlegeshez. Lehet semleges-meleg, semleges-hideg vagy tiszta semleges.

Semleges altónusok:

Hogyan lehet észrevenni a semleges altónust? A tiszta semleges bőr se nem sárga, se nem kék színű, hanem vörös. Mivel a vörös semlegesítő színként működik, a semleges altónusú bőr nem reagál sem az aranyra, sem az ezüstre. Mindkét fém egyformán egészséges, egyenletes bőrszínt hoz létre.

A semleges-meleg altónus narancssárga árnyalatokkal rendelkezik (mert meleg sárga + semleges piros = narancs). Ez az altónus nem reagál erősen sem az aranyra, sem az ezüstre. Mivel azonban a semleges-meleg bőr melegebb, mindig az arany lesz a megfelelőbb választás. Az arany ugyanis hangsúlyozza a semleges-meleg bőr sárgás tónusát.

A semleges-hideg altónusnak lila árnyalatai vannak (mert hideg kék + semleges piros = lila). Ez az altónus sem reagál erősen se az aranyra, se az ezüstre. Mivel azonban a semleges-hideg bőr továbbra is inkább hidegebb, mint melegebb, az ezüst mindig megfelelőbb választás lesz. Ennek az az oka, hogy az ezüst hangsúlyozza a semleges-hideg altónus kékes árnyalatát.

Határozd meg a hajad altónusát

Bár a bőrszín a legnyilvánvalóbb jellemződ, amelyet a színtípus megállapításánál vizsgálunk, a hajad árnyalata is hasznos lehet az altónusod vizsgálatakor.

A haj altónusa:

Színtípus teszt

Általánosságban elmondható, hogy a meleg altónusú haj élénk arany árnyalatúnak tűnik (még a sötétebb hajon is), míg a hamvas szín hideg altónusra utal. A két extrém hajszín, a fekete és a platinaszőke jellemzően hideg aláfestésű.

A vörös haj lehet meleg vagy hideg is. Az eperszőke, a rézvörös és más élénk narancssárgás vörösek jellemzően meleg altónussal rendelkeznek. Ugyanakkor a sötétebb gesztenyebarna és a kékesebb vörösek hideg aláfestésűek.

A semlegesebb színű hajszínek a fent látható árnyalatok lágyabb változatai.

Határozd meg szemed altónusát

Csakúgy, mint a bőr és a haj, a szem aláféstése is különböző árnyalatú lehet, és segíthet a színtípus megállapításában.

A szem altónusa:

Színtípus teszt

Mint a meleg bőr, a meleg szemek is sárga altónusúak. A kék, zöld vagy barna szemek a sárgával összekeverve türkizkékké, mohazölddé és okker-barnává válnak. A meleg szemek ragyognak, ha aranyat teszünk melléjük, mert az arany kiemeli a sárga altónust. Általános iránymutatásként vedd figyelembe, hogy a melegebb szemek élénkebbek és világosabbak, mint a hideg aláfestésűek.

A hideg árnyalatú szemek viszont kék aláfestésűek. A tiszta fekete szem is hideg. A hideg szemek gyakran kevésbé tiszták és szürkébbek. Ezek a szemek ragyognak, ha ezüstöt teszünk melléjük, mert az ezüst kiemeli a kék altónust.

A semleges altónusú szemek valahol e két véglet között helyezkednek el.

2. színdimenzió:
VALUE – intenzitás

Az intenzitás (vagy mélység) leírja, hogy egy adott szín mennyire világos vagy sötét. Minél több feketét adunk egy színhez, annál sötétebb lesz. Minél több fehéret adnak egy színhez, annál világosabb lesz.
A fekete szín hozzáadásával sötétített színt árnyalatnak (shade) nevezzük. A fehér hozzáadásával világosított színt pedig színezetnek (tint). Például a sötét tengerészkék a kék árnyalata, míg a világos pasztellkék a kék színezete.

Intenzitás:

Más szóval, az intenzitás azt jelenti, hogy a színeid világosak vagy sötétek. Ez attól függ, hogy mennyire világos vagy sötét az általános megjelenésed és az egyes jellemzőid árnyalata.
A teljes intenzitás-spektrum így néz ki:

Kontraszt-szint

Az intenzitással kéz a kézben jár a kontraszt fogalma. Általában a kontraszt két vagy több szín közötti intenzitás különbsége. Például a fekete-fehér ellentétben áll egymással, mert értékeik a lehető legkülönbözőbbek. Két közepes szürke viszont alacsony kontrasztú, mert értékeik nagyon hasonlóak.
A kontraszt megállapításának másik módja az, hogy megnézzük, milyen messze van egymástól két szín a színkörön. Két árnyalat, amely a színkör ellentétes oldalán helyezkedik el, nagy kontrasztot mutat. Például a sárga és a lila ellentétesek, és mint ilyenek, nagyon kontrasztosak. Ez azért van, mert a sárga világos, de a lila sötét értékű. Minél közelebb vannak egymáshoz a színek a színkörön, annál alacsonyabb lesz a kontraszt. A szomszédos árnyalatok, például a narancs és a vörös, alacsony kontrasztúak, mivel mindkettő közepes értékű.

Kontraszt szintek:

Határozd meg intenzitásod értékét és kontrasztod szintjét

Bármely szín intenzitása nyilvánvalóvá válik, ha telítetlenné tesszük (szürkeárnyalatossá alakítjuk). Például az alábbiakban a három alapszín teljesen telített és teljesen telítetlen:

Az intenzitás értéke

Láthatjuk, hogy a sárga világos értékű, mert a színkör legvilágosabb árnyalata. A színkör legsötétebb árnyalataként a kéknek sötét értéke van. A piros a semleges árnyalat, közepes értékű.
A saját intenzitásod értékének meghatározásához járj el hasonlóan: alakítsd át egy fotódat szürkeárnyalatossá egy képszerkesztő programban, és vizsgáld meg, hogy az általános intenzitásod hová esik az értékskálán. Ezután elemezd a fényképen található értékek összetételét. Hány terület világos, közepes és sötét? Ez megadja a kontrasztod szintjét.

I. Világos intenzitás

Ha világos az intenzitásod értéke, akkor a hajad, a bőröd és a szemed hasonlóan világos. Ez alacsony kontrasztot teremt a jellemzők között.

Világos intenzitás:

Hogyan lehet észrevenni a világos intenzitást? Ha világos az intenzitásod értéke, akkor nincsenek sötét vagy közepes értékű jellemzőid. Minden tulajdonságod egyformán világos. Következésképpen, a szürkeárnyalatos képeden nem lesznek közepes vagy sötét területek. Minden terület hasonlóan világos, vagyis alacsony a kontraszt a tulajdonságok között.

Színtípus teszt
Candice Swanepoel
Színtípus teszt
Margot Robbie
II. Sötét intenzitás

Ha sötét az intenzitásod értéke, akkor sötét a hajad és a szemed, amelyek ellentétben állnak a világosabb bőröddel. A jellemzők közötti kontraszt magasnak tekinthető.

Sötét intenzitás:

Hogyan lehet észrevenni a sötét intenzitást? Ha sötét az intenzitásod, akkor a sötét haj és szem világosabb bőrrel párosul. Ez nem azt jelenti, hogy a bőrnek nagyon világosnak kell lennie (bár lehet), csak világosabbnak kell lennie a többi, sötét jellemzőhöz képest. Így meglehetősen nagy lesz a kontrasztot jellemzők között.

Színtípus teszt
Penelope Cruz
Színtípus teszt
Salma Hayek
III. Közepes intenzitás

Ha nem tudod egyértelműen azonosítani magad a világos vagy sötét értékkel, akkor a megjelenésed közepes értékű. Ha közepes az intenzitásod, akkor vagy (1) általánosan közepes árnyalatú a hajad, a bőröd és a szemed, vagy (2) világos a bőröd és a szemed, de sötét a hajad, vagy (3) összességében sötét vonásaid vannak. A jellemzők közötti kontraszt ekkor közepes vagy magas.

Közepes intenzitás:

Hogyan lehet észrevenni a közepes intenzitást? Ha közepes értékű az intenzitásod, akkor nincsenek kiemelkedő világos és sötét vonásaid. Minden jellemződ hasonlóan közepes árnyalatú. Így a kontraszt szintje is közepes.

Ennek ellenére két típus is van, amelyet nehezebb meghatározni. Ha a világos bőr és szem sötét hajjal párosul (vagy a fent leírt nem kiemelkedően sötét vonásokkal), akkor is ebbe a kategóriába tartozol. De ebben az esetben a jellemzők közötti kontraszt inkább magas, mint közepes.
Hasonlóképpen, ha minden vonásod nagyon sötét, és a haj, a szem és a bőr között nagyon kicsi az intenzitás különbség, akkor is ebbe a kategóriába tartozol. Ebben az esetben a vonások közötti kontraszt magasnak tekinthető, mivel a sötét vonások ellentétesek a szemfehérjével és a fogakkal. Közepes az intenzitásod, ha a vonásaid se nem világosak, se nem feltűnően sötétek.

Színtípus teszt
Rosie Huntington-Whiteley
Színtípus teszt
Jennifer Aniston

3. színdimenzió:
CHROMA – telítettség

A telítettség azt mutatja meg, hogy egy szín mennyire élénk/tiszta vagy tört/lágy. A élénk színek tiszta, teljesen telített színek. Minél több szürkét adunk a tiszta színhez, annál lágyabb lesz. A lágy színek tehát telítetlen, szürkés színek, amelyek sokkal kevésbé intenzívek, mint tiszta társaik. Tónusoknak is nevezik őket. Tehát, például a hot pink (élénk rózsaszín) tiszta szín, mert teljesen telített és élénk. Ugyanakkor egy sötét rózsa tónusnak számít, mert lágy.

Telítettség:

Más szóval, ez a szempont határozza meg, hogy erősen telített, közepesen telített vagy telítetlen színekben nézel-e ki jobban. Ez attól függ, hogy a szürke pigmentek mennyire határozzák meg a természetes színezeted. A szürke pigmentek magas jelenléte lágy megjelenést kölcsönöz, míg a szürke pigmentek hiánya élénk megjelenést eredményez.

Telítettség spektrum:

Határozd meg a jellemzőid telítettségét

A telítettség meghatározásához térjünk vissza az elején említett elvre: ha egy szín meleg és világos, akkor élénk is. Ha pedig meleg és sötét, akkor automatikusan lágyabb. Hasonlóképpen, ha hideg és sötét színeid vannak, automatikusan élénk is leszel. Ugyanakkor, ha hideg és világos vagy, akkor lágyabb leszel. Ez az elv önmagában segít meghatározni a telítettség szintjét.

I. Magas telítettség (élénk)

Ha magas telítettség jellemzi a vonásaid, akkor élénk típus vagy. A hajad, a bőröd és a szemed árnyalatai teljesen telítettek. A jellemzők élénkek és színesek. Az ilyen típus vonásaiból hiányoznak a szürke pigmentek. Ezenkívül megfigyelhető, hogy a magas telítettség nagy kontrasztot teremt a jellemzők között.

Magas telítettség:

Hogyan lehet észrevenni a magas telítettséget? Amennyiben magas a színeid telítettsége, és szürke vagy bézs árnyalatot viselsz, akkor unalmas és sápadt lesz a megjelenésed. Viszont, ha élénk vagy magas telítettségű színeket viselsz, azok nem nyomnak el, hanem kiemelik a szépséged.

Színtípus teszt
Emma Stone bézs ruhában
Színtípus teszt
Emma Stone élénk színekben
I. Alacsony telítettség (lágy)

Ha alacsony a színeid telítettsége, akkor lágy a megjelenésed. A hajad, a bőröd és a szemed telítetlen, szürkés vagy hamvas. A tulajdonságaid nem élénkek. A jellemzőid nagy mennyiségű szürke pigmentet tartalmaznak. A jellemzők közötti kontraszt a telítettség hiánya miatt meglehetősen alacsony.

Alacsony telítettség:

Hogyan lehet észrevenni az alacsony telítettséget? Ha alacsony a színeid telítettsége, akkor anélkül viselhetsz neutrális színeket, hogy sápadtnak tűnnél. A lágy megjelenéshez az ilyen visszafogott színek kecses eleganciát adnak. Ellenben, ha erősen telített színeket viselsz, akkor azok könnyen elnyomnak.

Színtípus teszt
Rosie Huntington-Whiteley semleges színben
Színtípus teszt
Rosie Huntington-Whiteley élénk színben
III. Közepes telítettség


Ha nem tudsz egyértelműen azonosulni a magas vagy alacsony szinttel, közepes telítettség jellemez. Lehet világosabb vagy törtebb a színezeted, de nem lehet a két szélső végen. Ebben az esetben a legjobb színek kissé telítettebbek vagy kissé lágyabbak lesznek a típusod alapján.

Melyik a te színtípusod?


A három színdimenzió alapján most már el tudod dönteni, hogy melyik az elsődleges jellemződ – vagyis a színtípus legfontosabb aspektusa. Ez a másodlagos jellemződdel lesz párosítva, így jön létre a színtípusod. Nézzünk végig minden lehetséges kombinációt egyenként.

MELEG

Az elsődleges jellemződ meleg, ha a megjelenésedben az első ami szembeötlik, az a nyilvánvaló melegség. Melegség sugárzik a vonásaidból, és a hidegség teljes hiányzik. A bőrödnek egyértelműen sárga, arany vagy karamellszínű altónusa van.

Színtípus teszt
Meleg elsődleges jellemző
 • Kontraszt: A jellemzőid általános kontrasztszintje közepes. Egyik jellemződ se túl világos vagy rendkívül sötét a többihez képest.
 • Szemek: Világos vagy közép-barna, olívazöld, sötét- vagy világos mogyoró vagy meleg kék (gyakran sárgás peremmel a pupilla körül).
 • Haj: Általában se nem túl sötét és se nem túl világos, közepes intenzitású – világos vagy közép-aranyszőke, -aranybarna, vagy eperszőke vagy gazdag és meleg rézvörös.
 • Fő szempont: A megjelenésből fakadó egyértelmű melegség. Ez lehet ragyogó, meleg ragyogás vagy visszafogottabb melegség (másodlagos jellemzőtől függően), de a hidegség általában hiányzik.
 • Döntő tényező: Ezüstben sápadtnak tűnsz, az arany egészséges ragyogást kölcsönöz.
Színtípus teszt
Amy Adams ezüstben (meleg tavasz)
Színtípus teszt
Amy Adams aranyban (meleg tavasz)

Másodlagos jellemző: élénk vagy lágy

 • A meleg elsődleges jellemző kombinálható az élénk másodlagos jellemzővel, ekkor meleg (valódi) tavasz vagy.
 • A meleg elsődleges jellemző kombinálható az lágy másodlagos jellemzővel, ekkor meleg (valódi) ősz vagy.

Döntsd el, hogy melyik vagy: MELEG + ÉLÉNK = MELEG TAVASZ vagy MELEG + LÁGY = MELEG ŐSZ?

Minden meleg tavasz és minden meleg ősz számára előnytelenek az ezüstös és hűvös színek. A meleg tavasznak telített, friss színekre van szüksége, amelyek élénkek, hogy valóban ragyogjon. Míg a meleg ősznek gazdag, földes színekre, amelyek tompábbak. Figyeld meg, hogy Jessica vonásai kontrasztosabbak, míg Jenniferé jobban összemosódnak.

Ha nem vagy biztos abban, melyik az évszakod, próbáld ki Jessica narancssárga rúzsát, és Jennifer barna rúzsát. Melyik áll jobban?
A barna rúzsok többnyire túl földesek a meleg tavasz számára.

Nem tudod eldönteni? Olvasd el az összehasonlító elemzést: Meleg Tavasz vagy Meleg Ősz vagy?

Színtípus teszt
Jessica Chastain (meleg tavasz)
Színtípus teszt
Jennifer Lopez (meleg ősz)

HIDEG

Az elsődleges jellemződ hideg, ha a megjelenésedben az első ami szembeötlik, az a nyilvánvaló hidegség, a melegség teljes hiánya. A bőrödnek egyértelműen kék vagy szürkés altónusa van, az ereid tisztán kékek.

Színtípus teszt
Hideg elsődleges jellemző
 • Kontraszt: A jellemzőid általános kontrasztja közepes vagy magas. Lehet, hogy nagyon sötét a hajad, amely kontrasztos a világosabb bőrszínnel.
 • Haj: Hamvas szőke, barna (napszítta hatás nélkül) árnyalatok, ősz/ezüst keverék, fekete.
 • Szemek: Hideg kék, szürkés-kék, hideg mogyoró, sötétbarna, szénszürke, fekete.
 • Fő szempont: A megjelenésedből fakadó nyilvánvaló hidegség és a haj és a bőr közötti nagyobb kontraszt. Ez a hidegség lehet fagyos, jeges vagy gyengédebb, visszafogottabb hűvösség (másodlagos jellemződtől függően).
 • Döntő tényező: Aranyban sárgásnak és betegesnek látszol, az ezüstben viszont egészségesnek tűnsz és ragyogsz.
Színtípus teszt
Emily Blunt aranyban (hideg nyár)
Színtípus teszt
Emily Blunt ezüstben (hideg nyár)

Másodlagos jellemző: lágy vagy élénk

 • A hideg elsődleges jellemző kombinálható a lágy másodlagos jellemzővel, ekkor hideg (valódi) nyár vagy.
 • A hideg elsődleges jellemző kombinálható az élénk másodlagos jellemzővel, ekkor hideg (valódi) tél vagy.

Döntsd el, hogy melyik vagy: HIDEG + LÁGY = HIDEG NYÁR vagy HIDEG + ÉLÉNK = HIDEG TÉL?

Ez a két színtípus egyaránt hideg, az arany és más meleg színek előnytelenek a számukra. A hideg tél kontrasztosabb és intenzívebb, mint az igazi nyár, és magasabb telítettségű színeket igényel. A hideg nyarakon túl soknak tűnnek a tél telített színei, és szelídebb hűvösséget igényel alacsonyabb telítettséggel.

Ha nem vagy biztos abban, melyik az évszakod, próbáld ki Emily lágy pink rúzsát, és Ginnifer élénk pink rúzsát. Melyik áll jobban?

Nem tudod eldönteni? Olvasd el az összehasonlító elemzést: Hideg Nyár vagy Hideg Tél vagy?

Színtípus teszt
Emily DiDonato (hideg nyár)
Színtípus teszt
Ginnifer Goodwin (hideg tél)

VILÁGOS

Az elsődleges jellemződ világos, ha a megjelenésedben az első ami szembeötlik, az a vonásaid mélységének teljes hiánya.

Színtípus teszt
Világos elsődleges jellemző
 • Kontraszt: A bőr, a haj és a szemszín közötti kontraszt alacsony – ez azt jelenti, hogy minden vonásod hasonlóan világos.
 • Szemek: Világos vagy közép-kék vagy -zöld és világos mogyoró vagy világosbarna.
 • Haj: Világos vagy közép-hamvasszőke vagy aranyszőke, vagy lágy/világos gesztenyebarna, vagy világos középbarna.
 • Fő szempont: A jellemzők világossága (nem tévesztendő össze a lágysággal: tehát nem szürkés, hanem sokkal élénkebb) és a vonások mélységének hiánya.
 • Döntő tényező: A nagyon sötét színek öregítenek, de a világos, színes árnyalatok feldobják megjelenésedet. Vedd figyelembe, hogy a világos színek ebben az elemzésben nem tévesztendők össze a szürkés, lágy színekkel. Ezektől fáradtnak nézel ki.
Színtípus teszt
Sasha Pivovarova feketében (világos nyár)
Színtípus teszt
Sasha Pivovarova világos színekben (világos nyár)

Másodlagos jellemző: meleg vagy hideg

 • A világos elsődleges jellemző kombinálható a meleg másodlagos jellemzővel, ekkor világos tavasz vagy.
 • A világos elsődleges jellemző kombinálható az hideg másodlagos jellemzővel, ekkor világos nyár vagy.

Döntsd el, hogy melyik vagy: VILÁGOS + MELEG = VILÁGOS TAVASZ vagy VILÁGOS + HIDEG = VILÁGOS NYÁR?

A két világos színtípust meglehetősen bonyolult első ránézésre megkülönböztetni. Mindkét típust öregíti, ha sötét ruhát vesznek fel. Ha tavaszi vagy nyári színekbe öltöznek, akkor tündökölnek.

Ha nem vagy biztos abban, melyik az évszakod, próbáld ki Nastya korallos rúzsát, és Natalia hideg pink rúzsát. Melyik áll jobban?

Nem tudod eldönteni? Olvasd el az összehasonlító elemzést: Világos Tavasz vagy Világos Nyár vagy?

Színtípus teszt
Nastya Kusakina (világos tavasz)
Színtípus teszt
Natalia Vodianova (világos nyár)

SÖTÉT

Az elsődleges jellemződ sötét, ha a megjelenésedben az első ami szembeötlik, az a vonásaid mélysége. Ez azt is jelentheti, hogy minden vonásod sötét, vagy hajad és szemed sötét a világos bőrödhöz képest.

Színtípus teszt
Sötét elsődleges jellemző
 • Kontraszt: Nagy a kontraszt a bőr, a haj és a szemszín között. Sötét hajad és szemed ellentétben áll a világosabb bőrszíneddel, vagy a szemfehérje és a fogak ellentétben állnak a sötét bőrrel, hajjal és szemmel.
 • Szemek: Fekete, fekete-barna, vörös-barna, barna. Ha a fentiektől eltérő szemszíned van, akkor nem vagy sötét.
 • Haja: Nagyon sötét – fekete, fekete -barna, gesztenyebarna, sötétbarna.
 • Fő szempont: Általános sötét vonások vagy kiemelkedő sötét vonások magas kontrasztszinttel kombinálva.
 • Döntő tényező: A nagyon sötét színek kiemelik a szemed és a hajad, és anélkül viselheted őket, hogy elnyomnának. A világos, színes árnyalatok viszont sápasztanak.
Színtípus teszt
Rose Byrne feketében (sötét tél)
Színtípus teszt
Rose Byrne világos rózsaszínben (sötét tél)

Másodlagos jellemző: meleg vagy hideg

 • A sötét elsődleges jellemző kombinálható a meleg másodlagos jellemzővel, ekkor sötét ősz vagy.
 • A sötét elsődleges jellemző kombinálható az hideg másodlagos jellemzővel, ekkor sötét tél vagy.

Döntsd el, hogy melyik vagy: SÖTÉT + MELEG = SÖTÉT ŐSZ vagy SÖTÉT + HIDEG = SÖTÉT TÉL?

A sötét ősz és a sötét tél egyaránt elegánsak sötét, titokzatos színekben. Általában nagyon könnyű megkülönböztetni őket. A sötét ősznek aranyszínű, bronz fényű ragyogása van, míg a sötét tél fagyosabbnak tűnik.

Ha nem vagy biztos abban, melyik az évszakod, próbáld ki Freida vörös rúzsát, és Priyanka lila rúzsát. Melyik áll jobban? A lila rúzs többnyire előnytelenül mutat a sötét őszön.

Nem tudod eldönteni? Olvasd el az összehasonlító elemzést: Sötét Ősz vagy Sötét Tél vagy?

Színtípus teszt
Freida Pinto (sötét ősz)
Színtípus teszt
Priyanka Chopra (sötét tél)

ÉLÉNK

Az elsődleges jellemződ élénk, ha a megjelenésedben az első ami szembeötlik, az a tisztaság és a telítettség. Ez azt is jelenti, hogy a színeidben nincs szürkeség, a vonásaid kontrasztosak, nem mosódnak össze.

Színtípus teszt
Élénk elsődleges jellemző
 • Kontraszt: A jellemzők általános kontrasztja magas vagy nagyon magas. Szemeid ​​kiemelkednek a többi vonásod közül.
 • Szem: Ragyogó: tiszta kék, türkizkék vagy -zöld, élénkzöld, smaragd vagy csillogó borostyán/topáz, barna, sötétbarna, fekete. A szemfehérje egyértelműen meghatározott.
 • Haj: Fekete, fekete-barna, közép- vagy sötétbarna, világos aranyszőke vagy vörös.
 • Fő szempont: A jellemzőid erősen ellentétesek és telítettek. A vonásaid nem mosódnak össze, és nincs bennük szürkeség.
 • Döntő tényező: Viselhet erősen telített színeket anélkül, hogy elnyomnák a megjelenésed, de a szürkés, telítetlen színek nagyon unalmasnak tűnnek rajtad.
Színtípus teszt
Tessa Thompson élénk zöld ruhában (élénk tavasz)
Színtípus teszt
Tessa Thompson lágy színekben (élénk tavasz)

Másodlagos jellemző: meleg vagy hideg

 • Az élénk elsődleges jellemző kombinálható a meleg másodlagos jellemzővel, ekkor élénk tavasz vagy.
 • Az élénk elsődleges jellemző kombinálható az hideg másodlagos jellemzővel, ekkor élénk tél vagy.

Döntsd el, hogy melyik vagy: ÉLÉNK + MELEG = ÉLÉNK TAVASZ vagy ÉLÉNK + HIDEG = ÉLÉNK TÉL?

Az élénk tavasz és az élénk tél közötti különbség az utóbbi fagyosabb megjelenése. Mindkettőnek telített színekre van szüksége, de az élénk tél színei kissé sötétebbek, és még intenzívebbek, amely már túl sok az élénk tavasz számára. Az élénk tavasz csodálatos a melegebb, frissebb és kissé világosabb színekben.

Ha nem vagy biztos abban, melyik az évszakod, próbáld ki Megan élénk pink rúzsát, és Emma korall rúzsát. Melyik áll jobban?

Nem tudod eldönteni? Olvasd el az összehasonlító elemzést: Élénk Tavasz vagy Élénk Tél vagy?

Színtípus teszt
Emma Stone (élénk tavasz)
Színtípus teszt
Megan Fox (élénk tél)

LÁGY

Az elsődleges jellemződ lágy, ha a megjelenésedben az első ami szembeötlik, az a szürkeség. Színeidben magas a szürke pigmentek aránya. A kontraszt helyett a jellemzőid nagyon hasonlítanak egymáshoz. Elsőre világosnak látszol, de gazdagabbak a színeid.

Színtípus teszt
Lágy elsődleges jellemző
 • Kontraszt: A jellemzők általános kontrasztszintje alacsony vagy közepes. A bőr, a haj és a szemek hasonlóan alacsony intenzitásúak. A vonások inkább összemosódnak, mintsem kontrasztosak lennének.
 • Szemek: Összemosódnak a bőr és a haj színével: mogyoróbarna, barna, szürkés-zöld, szürkés-kék.
 • Haj: Se nem nagyon világos, se nem nagyon sötét – általában hamvas. Lehet arany vagy hamvas szőke, közép-barna, eperszőke, világos gesztenyebarna, közép- vagy sötét hamvas-barna, világosszürke.
 • Fő szempont: A kontraszt hiánya a vonásaidban, ami összemosódottá teszi a megjelenésed, valamint a szürkés vonások.
 • Döntő tényező: A telített színek magukra vonják a figyelmet, de a lágy színek kifinomult eleganciát kölcsönöznek számodra. Ha a lágy színekben betegnek, fáradtnak látszol, akkor nem ez az elsődleges jellemződ.
Színtípus teszt
Thandiwe Newton élénk zöldben (lágy ősz)
Színtípus teszt
Thandiwe Newton lágy színekben (lágy ősz)

Másodlagos jellemző: meleg vagy hideg

 • A lágy elsődleges jellemző kombinálható a meleg másodlagos jellemzővel, ekkor lágy ősz vagy.
 • A lágy elsődleges jellemző kombinálható az hideg másodlagos jellemzővel, ekkor lágy nyár vagy.

Döntsd el, hogy melyik vagy: LÁGY + MELEG = LÁGY ŐSZ vagy LÁGY + HIDEG = LÁGY NYÁR?

A két világos évszakhoz hasonlóan a két lágy évszakot is nehéz megkülönböztetni, mert mindkettő nagyon telítetlen, ami miatt a színek hasonlónak tűnnek. A különbség közöttük a szürke pigmentek magasabb aránya a lágy nyár színeiben, míg a lágy őszben több a dió és az olíva pigment.

Ha nem vagy biztos abban, melyik az évszakod, próbáld ki Irina nude pink rúzsát, és Aliyah barnás rúzsát. Melyik áll jobban? A lágy őszön csodásan mutatnak a földes színek, míg a lágy nyáron kevésbé.

Nem tudod eldönteni? Olvasd el az összehasonlító elemzést: Lágy Nyár vagy Lágy Ősz vagy?

Színtípus teszt
Irina Shayk (lágy nyár)
Színtípus teszt
Aliyah Galyautdinova (lágy ősz)

Ha végigmentél a lépéseken, valószínűleg sikerült meghatároznod, hogy melyik évszakhoz tartozol, vagy már nagyon közel jársz hozzá. Amennyiben továbbra is kétségeid vannak, akkor ajánlom a személyre szabott elemzés megrendelését.


A részletekért kattints a képre:
Digitális szín- és stíluskalauz

%d bloggers like this: